"KINA RADI RUSIJI ISTO ŠTO I ONI NAMA OD 1999." Stojković: Planski podržavaju PUTINOV REŽIM, a svešće ih na beznačajnu zemlju
Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool, AP/Yue Yuewei

međunarodna politika

"KINA RADI RUSIJI ISTO ŠTO I ONI NAMA OD 1999." Stojković: Planski podržavaju PUTINOV REŽIM, a svešće ih na beznačajnu zemlju

Planeta -

Kina je "duboko zabrinuta" da bi sukob u Ukrajini mogao da se otme kontroli, izjavio je šef kineske diplomatije Ćin Gang pozivajući pojedine zemlje da odmah prestanu da "potpiruju vatru", aludirajući pri tom na Sjedinjene Američke Države, prenosi Rojters.

Ćin je u govoru na forumu u kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekao i da te zemlje treba da prestanu da govore "danas Ukrajina, sutra Tajvan".

Ćinovi komentari dolaze pred "mirovni govor" predsednika Kine Si Đinpinga koji se očekuje sutra, na godišnjicu početka rata u Ukrajini. U međuvremenu je Kina objavila dokument Globalne bezbednosne inicijative koji se oslanja na koncept "nedeljive bezbednosti".

Kina planira da pretvori stotine hladnoratovskih borbenih aviona u bespilotne letelice samoubice koje bi mogle da se koriste za masovni napad na Tajvan, kritikujući posetu visokog zvaničnika Pentagona Tajvanu.

A zašto po anketama manje od tri odsto građana Tajvana želi da se odmah ujedini sa Kinom, a samo pet odsto misli da bi Tajvan trebalo da se ujedini u nekom trenutku u budućnosti govorili su u jutarnjem programu Kurir TV Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i advokat Čedomir Stojković.

- Kina će da svede Rusiju na jednu beznačajnu, podređenu zemlju i to upravo rade. 16,6 triliona dolara je BDP Kine, a 1,5 trioliona je BDP Rusije. Toliko imaju Italija ili Holandija. I sad se Kina ponaša prema Rusiji isto kao i ovi prema Čečeniji ili Srbiji. Jedna od metoda je da kao veća ekonomska sila podržavate narative vlasti te zemlje. I prirodno je da oni ulaze u vaš zagrljaj. A zagrljaj jačeg i slabijeg se završava kao zagrljaj anakonde s gazelom. Znali smo to odavno - smatra Stojković.

Advokat je uporedio aktuelnu situaciju sa odnosom Kremlja prema zvaničnom Beogradu od pre više od dve decenije.

- S druge strane, Kina se ni na jedan način neće mešati u sam rat. Radiće ono što je Rusija radila Srbiji nakon 1999. kad nas je tapšala po ramenu i govorila "Tako je, Srbi, samo vi mrzite zapad, Rusija stoji uz vas". I 20 godina nakon toga mi smo vrlo loša ekonomija, sa sve manjom teritorijom - kaže Stojković.

Njegov sagovornik u studiju Kurir TV analizirao je aktuelni položaj Kine u odnosima sa SAD, ali i u svetlu rata u Ukrajini.

07:15

KINA RADI RUSIJI ISTO ŠTO I ONI NAMA OD 1999. Stojković: Planski podržavaju PUTINOV REŽIM, a svešće ih na beznačajnu zemlju

- Kina je jedina država i to najmoćnija koja održava komunikaciju sa obe strane. Zapad je prekinuo sve komunikacije s Rusijom, a ostali nisu dovoljno moćni ni zainteresovani. Od Kine se očekuje uloga medijatora u sukobu Moskve i Kijeva. Zbog unutrašnjih problema i nulte tolerancije prema kovidu, Kina je bila dosta zatvorena. Nakon izbora Si Đipinga u treći mandat, Kina je dobila važnu ulogu na međunarodnom planu. Čuli smo da se sprema mirovni predlog za Ukrajinu - kaže Vladisavljev.

Ocenio je i odnose Pekinga i Vašingtona kao loše, ali da to nije ništa novo već nekoliko godina.

- Odnosi Kine i SAD su narušeni duže vreme. Počev od carinskog rata u vreme Donalda Trampa, zatim optužbi za špiijunažu protiv Huaveja. Amerikanci su ograničili učešće kineskih kompanija u instalaciji 5G mreža, a to su nametnuli i partnerima u Evropi. Sukobi Vašingtona i Pekinga su normalnosti u odnosima, ali ipak funkcionišu - kaže Vladisavljev.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track