RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Ukrajina se sprema za invaziju na Pridnjestrovlje, ali Rusija će ODGOVORITI na odgovarajući način
Foto: Shutterstock

značajno gomilanje trupa

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE: Ukrajina se sprema za invaziju na Pridnjestrovlje, ali Rusija će ODGOVORITI na odgovarajući način

Planeta -

Ukrajina se sprema da izvrši invaziju na otcepljeni region Moldavije Pridnjestrovlje, saopštilo je u četvrtak uveče rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane je izvestilo o „značajnom gomilanju ukrajinskog vojnog osoblja i opreme u blizini ukrajinsko-pridnjestrovske granice“, kao i o postavljanju artiljerijskih položaja i „neviđenom“ povećanju letova bespilotnih letelica iznad regiona.

„Ruske oružane snage će na odgovarajući način odgovoriti na predstojeću provokaciju ukrajinske strane“, saopštilo je ministarstvo.

Teritorija na levoj obali reke Dnjestar se odvojila od Moldavije i proglasila se za nezavisnu republiku početkom 1990-ih. Pretežno rusko govorno stanovništvo nije htelo da ostane manjina u zemlji, koja je sama postala nezavisna tokom raspada Sovjetskog Saveza.

Moldavija, Tiraspolj, rat, Ukrajina, Pridnjestrovlje
foto: Foto: Grafika Kurir TV

Oko 1.100 ruskih vojnika stacionirano je u Pridnjestrovlju kao mirovne snage, nadgledajući primirje iz 1992. između moldavskih i lokalnih snaga. Procenjuje se da polovina od 500.000 stanovnika Pridnjestrovlja sada ima rusko državljanstvo.

Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju u četvrtak saopštilo da će potencijalni napad iz Ukrajine „biti izveden kao odgovor na navodnu rusku ofanzivu sa teritorije Pridnjestrovlja“.

Valeriu Mija, moldavski državni sekretar za odbranu, odbacio je tvrdnju Rusije kao „element psihološke operacije“. On je dodao da nadležni prate situaciju na terenu.

Vest dolazi usred tenzija između Moskve i Kišinjeva. Moldavska predsednica Maja Sandu optužila je Rusiju ranije ovog meseca za zaveru za rušenje vlade u njenoj zemlji. U utorak je premijer Dorin Recean rekao da ruski mirovnjaci treba da napuste Pridnjestrovlje.

Moskva je negirala navode o planiranju državnog udara u Moldaviji i rekla da ne pokušava da se meša u unutrašnje poslove zemlje.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja