BELORUSI PRIKAZALI NAVODNO UNIŠTENI RUSKI AVAKS, A SAD SE OGLASILA I OPOZICIJA: Ima nekih detalja koji nisu isti sa pravim A-50!
Foto: Twitter/WarMonitors

analiza

BELORUSI PRIKAZALI NAVODNO UNIŠTENI RUSKI AVAKS, A SAD SE OGLASILA I OPOZICIJA: Ima nekih detalja koji nisu isti sa pravim A-50!

Planeta -

Beloruska državna televizija Belarus-1 objavila je video prilog o ruskoj letećoj radarskoj stanici A-50 Manstay koja je 26. februara bila meta napada dva drona i da je navodno oštećen.

Odgovornost za taj napad preuzeli su navodni "beloruski partizani" inače pripadnici organizaciji BYPOL koji su oštri protivnici beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i podržavaju Ukrajinu u ratu sa Rusijom.

Inače snimak je načinjen u bazi Mačalušči inače u kojoj su smešteni ovi specijalizovani avioni za vazdušno osmatranje i navođenje. Baza je i komandni centar beloruske PVO i mesto baziranja ruskih osmatračih aviona. Aerodrom je od beloruske prestonice Minska udaljena 15 kilometara.

avion
foto: Twitter/WarMonitors

Na snimku se vidi avion koji rula po pisti i da je u ispravnom stanju, što je saopštilo i Ministarstvo odbrane Belorusije, sa čime su demantovani navodi britanskih i američkih medija, kao i beloruskih opozicionih koji deluju iz Poljske i Litvanije da je avion onesposobljen.

"Na vašim ekranima je čuveni ruski avion za rano upozorenje i kontrolu A-50 koji dežura na aerodromu Mačulišči kod Minska. To je isti onaj koji je dan ranije postao glavni junak još jednog lažnog izšveštavanja ekstremističke organizacije "BYPOL", izjavio je voditelj beloruske televizije, prenose RIA Novosti.

avion
foto: Twitter/WarMonitors

Međutim, beloruska opozicija se i dalje ne miri sa ovim činom i tvrdi da je u pitanju ruska propaganda. Istina, 28. februara pojavili su se staelitski snimci baze Mačalušči koje je načinio sateli kompanije MAXAR a na kojima se vidi A-50U na stajanci pored nekoliko helikoptera. Na snimku nije bilo moguće razaznati da li je avion ošteće. Neke senke na fotografijama i ljubičaste ukazivale su prema tvrdnjama onih koji analiziraju snimke da je avion oštećen.

A šta kaže beloruska opozicija

"Lukašenkova propaganda odlučila je da pokaže da je „sve u redu“ sa ruskim avionom A-50 AEV&C i objavila snimak njegovog kretanja na aerodromu Mačulišči. Snimak je snimljen u sumrak, detalji se ne vide. Objavljen je 4. dan nakon incidenta. Možemo potvrditi da je, sudeći po vremenskim prilikama, snimak zaista snimljen danas (1.03.2023) oko 20 časova (po minskom vremenu), ali ima nekoliko momenata vrednih pažnje. Snimak je snimljen u sumrak 4. dana nakon incidenta u Mačaluščiju. Na snimku se vidi samo kretanje aviona po zemlji, što ne dokazuje da letelica nema oštećenje rotirajuće antene radara Šmelj, pa čak ni da letelica može da leti. Namerno pokazuju brojeve na tabli (iako pre da su ih uvek krili). Verovatno da bi naglasili njihovu „pravu“ verodostojnost. Letelica je prikazana samo odozdo i sa strane, što nam ne dozvoljava da je sagledamo odozgo do detalja (kada smo već kod mesta koja su možda oštećena, a na koja smo akcenat stavljali). Upoređujući slike od 1. marta sa sikama od 29. januara, vidi se da „pečurka“ izgleda drugačije. Prethodne ogrebotine se ne vide, ali se vidi velika crna tačka. Podsećamo da je 26. februara, na dan incidenta, ekipa za popravku iz Ivanova stigla na aerodrom Mačulišči. Trenutno ne dajemo nedvosmislene izjave, ali je moguće da je tih dana mogla da dođe do hitne primarne popravke. Ako je teorija tačna, to znači da je tokom ova 4 dana letelica popravljana/farbana zaista brzo da bi se pokazalo da je „sve u redu“. Osim toga, možemo reći da letelica danas nije nigde letela, a unapred zakazani trenažni letovi beloruskih vazduhoplovnih snaga održavaju se od popodneva do kasno uveče na aerodromu Mačulišči", navodi beloruska opozicija preko svojih kanala na Tviteru.

Podsetimo 26. februara na aerodromu Mačalušči odjeknule su tri eksplozije u bazi gde su stacionirani ruski avioni za rano radarsko otkrivanje A-50. Par dana kasnije odogovrnost za napad preuzela je beloruska organizacija BYPOL sastavljena od bivših pripadnika policije, vojske i službi bezebdnosti koji su protivnici vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka. Jedan od lidera beloruske opozicije Frank Viačorka, koji deluje iz egzila u Litvaniji naveo je da su napad izvela dvojica pripadnika te organizacije, koji su posle toga uz pomoć lokalnog stanvnipštva pobegli i da se nalaze van zemlje na sigornom.

Minsk i dalje osim snimka, kao i Moksva čuti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track