RIŠI SUNAK POPUSTIO: Lekari povećanje plate za 5 odsto samo da prekinu štrajk!
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

socijalna bomba u velikoj britaniji

RIŠI SUNAK POPUSTIO: Lekari povećanje plate za 5 odsto samo da prekinu štrajk!

Planeta -

Britanska vlada i zdravstveni sindikati dogovorili su povećanje plata za pet odsto sledeće godine. Zaposleni su pozvani da prihvate sporazum, čime bi se prekinuo talas štrajkova koji su mesecima osakatili javni zdravstveni sistem.

Sporazum uključuje milion medicinskih sestara, bolničara, babica i drugih radnika u Engleskoj. Štrajkovi će se prekinuti samo ako članovi odobre dogovor u konsultaciji sa sindikatima. Sindikati podržavaju ponudu vlade.

„Ovaj dogovor je dobar za osoblje Nacionalnog zdravstvenog sistema, dobar je za poreske obveznike i pre svega dobre vesti za pacijente jer njihova briga više neće biti ometana štrajkovima“, rekao je britanski premijer Riši Sunak.

Sunak je pod sve većim pritiskom jer je zemlju nedavno zahvatio najgori talas štrajkova i protesta radnika od 1980-ih. Štrajkovi su uticali i na zdravstvenu zaštitu i transport, kao i na funkcionisanje škola i graničnu kontrolu.

Obe strane veruju da nova ponuda predstavlja „fer i razumno rešenje“, naveli su u zajedničkom saopštenju vlada i grupa poslodavaca i sindikata NHS. Sporazum se ne odnosi na mlađe lekare, koji pregovaraju odvojeno.

Ponuda na tabeli uključuje povećanje plata za dva odsto za 2022/23. i povećanje plata od pet odsto za finansijsku 2023/24. godinu počevši od početka aprila, saopštila je vlada. Nisu najavili koliko će novca za ovo izdvojiti.

Sindikati su rekli da sporazum nije udovoljio svim njihovim zahtevima, ali predstavlja značajan napredak, i pozvali su članstvo da ga prihvati. Međutim, sindikati su tražili povećanje plata u skladu sa inflacijom koja je bila skoro deset odsto.

Britanski javni zdravstveni sistem je slobodan od svog osnivanja 1948. godine i Britanci su godinama bili veoma ponosni na njega. Ali u poslednje vreme počeo je da ga muči nedostatak osoblja i preopterećenost osoblja, što je postalo posebno očigledno tokom epidemije covid-19.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track