UMOR, ŽIVOT NA IVICI, BESPOMOĆ, BRIGA... Pre 35 godine jedan hirurg rešio je da se bori za otpisanog pacijenta i ušao u istoriju
Foto: Profimedia

Ovako su nekada radili lekari

UMOR, ŽIVOT NA IVICI, BESPOMOĆ, BRIGA... Pre 35 godine jedan hirurg rešio je da se bori za otpisanog pacijenta i ušao u istoriju

Planeta -

Malo ko je upamtio ime lekara ma koji podvig da je učinio, ali ime poljskog kardiologa, dr. Zbignjev Religa, ne zaboravlja se ni 35 godina nakon njegovog medicinskog zahvata.

Naime, tog 4. avgusta 1987. godine, dr Religa odlučio je da se bori za otpisanog pacijenta. Operacija transplantacije srca koju je izveo te 1987. bila je izuzetno teška i zahtevna. Trajala je 23 sata, nakon čega je i zabeležena čuvena fotografija doktora kako prati vitalne znake svog pacijenta.

Upravo zahvaljujući toj fotografiji ovaj lekar je postao nezaboravan. A na njoj je zabeleženo kako dr Religa pazi na pacijenta posli 23 sata duge i uspešne, transplatacije srca. Takva vrsta zahvata se u to vreme smatrala nemogućom, ali on je uspeo medicinsku praksu podignuti na viši nivo.

Pacijent ove operacije bio je 60-godišnji Tadeuš Žitkijevič. Pošto su izvršili dve transplantacije u jednoj noći, profesora Zbignjeva Religu i njegovog pomoćnika za spavanje, dr Cichonja, snimio je američki fotograf Džejms L. Stenfild na jednoj od 100 najvažnijih fotografija u istoriji Nacionalne geografije.

Upravo ovaj časopis ovu fotografiju proglasio je najboljom u 1987. godini. Razlog tome nije vanredno umeće fotografa ili kolorit na fotografiji, kao ni pozicije figura na njoj. Ali emocija, duboka emocija i ljudskost nadilaze sve druge razloge zbog kojih bi neka fotografija mogla poneti tako značajnu titulu.

Na fotografiji je, naime, doktor Zbignjev Religa, koji pazi na vitalne znake svog pacijenta, nakon operacije srca koja je trajala 23 sata. U donjem desnom uglu vidi se i njegov kolega koji mu je pomagao tokom cele operacije. Doktor Religa zapravo je bio pionir transplantacije srca u Poljskoj i, iako je u to vreme ovakva operacija kakvu je izveo smatrana praktično nemogućom, on je preuzeo rizik. I uspeo.

Kada je pogledate, na njoj vidite sve – neverovatan umor, život na ivici, bespomoćnost, ljudskost, poverenje, brigu. Koliko god je gledali, pronaći ćete novi detalj koji odaje neverovatnu priču i potpuno drugačiju dimenziju od početnog utiska.

dr Zbignjev Religa, Zbigniew Religa, dr Religa
foto: Printscreen YT

Drugi hirurg spava u ćošku, krv, gomila kablova,…Kada je Džejms Stensfild snimio ovu fotografiju on nije ispričao samo priču o hirurgiji, već je na neki način promenio svet.

Danas je to svakodnevica hirurga, ali ne treba zaboraviti da se ovo dešavalo 1987.

Gospodin koji drži fotografiju ispod čuvene fotografije iz 1987. je upravo Tadeuš Žitkijevič koji je tada bio pacijent, a koji je preminuo 2017. godine, u 91. godini, 30 godina nakon operacije i nadživeo je čoveka koji mu je dao novu šansu za život.

Legendarni doktor Religa preminuo je 8. marta 2009. godine, nakon dvogodišnje borbe sa rakom pluća, u 71. godini života.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track