250 BORBENIH AVIONA ZA ZAUSTAVLJANJE RUSKE PRETNJE: Švedska, Norveška, Finska i Danska stvaraju zajedničku odbranu Skandinavije
Foto: Peter Brauns / Alamy / Alamy / Profimedia, VDWI Aviation / Alamy / Alamy / Profimedia, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia, John Gaffen / Alamy / Alamy / Profimedia

Poptisano pismo o namerama

250 BORBENIH AVIONA ZA ZAUSTAVLJANJE RUSKE PRETNJE: Švedska, Norveška, Finska i Danska stvaraju zajedničku odbranu Skandinavije

Planeta -

Komandanti ratnog vazduhoplovstva četiri nordijske države Finske, Švedske, Danske i Norveške dogovorili su se o fomrirnaju zajedničke protivvazdušne odbrane koja bi se suprostavila narasloj pretnji Rusije na severu Evrope i odbranili Skandinaviju.

Četiri komandanta su potpisali pismo o namerama da se uspostavi nordijska protivvazdušna odbrana koja bi se suprostavila pretnjama Rusije.

Potpisivanju u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj prošle nedelje prisustvovao je šef vazdušne komande NATO-a general Džejms Heker, koji takođe nadgleda avijaciju SAD u regionu.

Njihova namera je delovanje u okviru NATO porcedura navodi se u saopštenju oružanih snaga četiri zemlje u petak.

Potez za integraciju vazdušnih snaga pokrenula je ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini u februaru prošle godine, rekao je za Rojters komandant danskih vazduhoplovnih snaga general-major Jan Dam.

„Želeli bismo da vidimo da li možemo više da integrišemo naš nadzor vazdušnog prostora kako bismo mogli da delimo radarske podatke sistema nadzora i da ih zajednički koristimo“, rekao je Dam i dodao:

„Naša kombinovana flota se može uporediti sa velikom evropskom zemljom“.

Norveška ima 57 borbenih aviona F-16 i 37 borbenih aviona F-35 od kojih je naručeno još 15. Finska ima 62 aviona F/A-18 Hornet i naručena 64 F-35, dok Danska ima 58 lovaca F-16 i 27 F-35. Švedska ima više od 90 aviona JAS-36 Gripen.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track