Najnovije vesti

RUSIJA SAOPŠTILA DA JE UNIŠTILA MOĆNO AMERIČKO ORUŽJE U UKRAJINI: Oborena pametna raketa dometa 150 km koja LETI NEČUJNO (FOTO)
Foto: Profimedia

rat

RUSIJA SAOPŠTILA DA JE UNIŠTILA MOĆNO AMERIČKO ORUŽJE U UKRAJINI: Oborena pametna raketa dometa 150 km koja LETI NEČUJNO (FOTO)

Planeta
19:17h

Rusija je danas saopštila da je oborila američku pametnu bombu koju su ispalile ukrajinske snage što je prvi put da Moskva tvrdi da je oborila vrstu oružja koje omogućava Ukrajini da pogađa udaljene ciljeve.

Takozvana GLSDB bomba se lansira uz pomoć rakete, a zatim uz satelitsko navođenje nečujno lebdi do cilja koji može biti udaljen i do 150 kilometara. To je dvostruko veće rastojanje u odnosu na raketni sistem HIMARS koji je prošle godine isporučen Kijevu.

Ukrajina je dugo tražila oružje koje može da gađa ruske komandne centre odnosno linije snabdevanja i druge ciljeve iza neprijateljskih linija. Spekuliše se da je Vašington počeo da snabdeva Ukrajinu ovom vrstom naoružanja.

Rusi tvrde da su srušili GLSDB, ali ne žele da kažu gde. U ruskom saopštenju se navodi da je protivvazdušna odbrana oborila GLSDB, ali nije precizirano gde se to dogodilo.

Šira upotreba GLSDB bi izložila ruske linije snabdevanja u istočnoj Ukrajini napadima i primorala bi Moskvu da ih pomeri dalje od linija fronta. Nezavisni vojni eksperti kažu da je HIMARS pomogao Ukrajini da preokrene tok rata nakon što je prvobitni plan Rusije da izvrši brzu invaziju propao.

(Kurir.rs/Index.hr/Foto:Ilustracija)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja