TELEFON ZA VOLANOM - 850 EVRA, A OVDE VAM ODUZIMAJU AUTO I VODE U ZATVOR: Ovo su najveće kazne u saobraćaju u evropskim zemljama
Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU, Shutterstock

saobraćajni prekršaji

TELEFON ZA VOLANOM - 850 EVRA, A OVDE VAM ODUZIMAJU AUTO I VODE U ZATVOR: Ovo su najveće kazne u saobraćaju u evropskim zemljama

Planeta -

Saobraćajni prekršaji se dešavaju, nekima češće, drugima jednom ili dva puta u pet godina. Uvek je traumatično kada te zaustave policajci, ma koliko bili pristojni, a posebno je teško kada se to dešava u inostranstvu.

U nekim državama, česti saobraćajni prekršaji, kao što je vožnja brže od ograničenja brzine ili korišćenje mobilnog telefona, prilično su skupi.

Računica je jasna, ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mesta, platićete kaznu od 585 evra u Norveškoj, 215 evra u Švedskoj, 200 evra u Finskoj, 195 eura u Holandiji, 180 u Švajcarskoj, 175 u Italiji, Nemačkoj 60 evra.

Ako parkirate na nedozvoljenom mestu, takođe ćete platiti. Tako se u Holandiji plaća od 100 evra, a u Poljskoj od 110 evra. U Austriji (od 20 evra), u Švajcarskoj (od 40 evra) i Italiji (45 evra), a u Nemačkoj za takav prekršaj predviđena kazna je od 10 evra ili (nešto) više.

Što se tiče alkohola, ko u Italiji bude uhvaćen sa 1,5 promila mora čak i da strahuje od oduzimanja automobila, ako ste vlasnik vozila. Slično je i u Danskoj kada se računa više od 2,0 promila. Zato u Švedskoj možete da završite u zatvoru na mesec dana ako imate više od 1,0 promila, dok sa izmerenih 1,2 promila u Španiji zatvorska kazna ide do tri meseca.

Obavljanje poziva bez hendsfri sistema dovodi do kazne od 850 evra u Norveškoj i 380 evra u Holandiji. Španija ovo sankcioniše sa najmanje 200 evra, a Italija sa 165 evra, dok u Nemačkoj kazna počinje od 100 evra.

Kurir.rs/Novi list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track