MUK! Putin sa 20 metara udaljenosti pozdravio nove ambasadore u Moskvi, oni ga izbojkotovali, ovo su uradili, a ON IM SE SMEŠKAO!
Foto: EPA/Vladimir Astapkovichsputnikkre

NA DISTANCI

MUK! Putin sa 20 metara udaljenosti pozdravio nove ambasadore u Moskvi, oni ga izbojkotovali, ovo su uradili, a ON IM SE SMEŠKAO!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin odbio je da se lično sastane sa novim moskovskim ambasadorima Sjedinjenih Država i Evropske unije, ali je tokom imenovanja 17 novih zvaničnika, doživeo neočekivani tretman.

Naime, društvenim mrežama kruži snimak ruskog predsednika koji drži govor ambasadorima na udalejnosti od oko 20 metara, a nakon govora, njegove reči nisu pozdravljene aplauzom.

Vladimir Putin
foto: EPA/Vladimir Astapkovichsputnikkre

Posle govora, ambasadori su ostali u mestu, nisu se ni pomerili, a kamoli aplaudirali, dok je Putin salu napustio mašući im i osvrćući se sa osmehom.

Dok neki tvrde da je ovo bio potpuni šok za Putina, poznavaoci ruskog lidera znaju o čemu se radi.

Činjenica je da su diplomate u pozlaćenoj Aleksandrovskoj sali palate u Kremlju, predsednika videli kao malu tačku u odelu. Kada im je iz daleka rekao: „Nažalost, naša ceremonija se bliži kraju", ambasadori su i dalje u tišini čekali da govornik napusti salu, o aplauzu nisu ni razmišljali.

Jedan od razloga zašto je "izbojkotovan" može biti i to ko se nalazio naspram njega.

Naime, na akreditivnoj ceremoniji prisustvovali su Roland Galharague, predstavnik EU, kao i novi ambasadori NATO država Norveške i Danske. Između ostalih, tu je bila i američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi, prva žena koja je ikada bila na toj funkciji od njenog imenovanja prošlog decembra.

Nije tajna da u Rusiji znaju za pravilo "držanja neprijatelja na odstojanju". Počev od čuvenog Putinovog belog stola dugog šest metara, kojim, kako to pišu zapadni mediji (Le Monde prilikom posete Makrona), "pokazuje svoj prezir prema zapadnim posetiocima". U eminentnom "vizantijskom svetu", a to je Kremlj, blizina ili udaljenost su suptilni markeri poštovanja ili sramote.

Vladimir Putin, Emanuel Makron
foto: Printscreen/ Twitter

Ima i onih koji misle da se Putin "smrtno plaši" Covid-19, pa zbog toga sagovornike drži na distanci (od 60 stopa), navodeći da je sve to zbog "sanitarna ograničenja",navodi "Dejli star".

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se odmah nakon susreta ruskog predsednika i ambasadora i pojasnio da Putin nije ni planirao odvojeni susret sa ambasadorima (pogotovo sa Trejsi).

„Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država, od kojih direktno zavise globalna bezbednost i stabilnost, nalaze se u dubokoj krizi“, rekao je Putin Trejsi. „Zasnovan je na fundamentalno različitim pristupima formiranju savremenog svetskog poretka“, dodao je.

Međutim, ne treba zaboraviti da je Putin nedavno (20. marta) ugostio predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga i da je razgovor trajao skoro četiri i po sata, ali da je sto između njih bio potpuno drugih dimenzija.

Vladimir Putin i Si Đinping
foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Ne treba zaboraviti ni da je sve do juče pisano da je virus Kovid-19 najverovatnije potekao iz kineske laboratorije u Vuhanu, ali sudeći po ovoj fotograiji "paranoik Putin", kako ga nazivaju mediji sa zapada (Miror) nije imao starh od smrtonosnog virusa.

Aleksandar Lukašenko
foto: PA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Slično je bilo i juče kada je Putin poželeo dobrodošlicu svom beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku koji je doputovao u dvodnevnu posetu Rusiji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track