PREOKRET: Zelenski promenio mišljenje, sad razmišlja o POVLAČENJU iz Bahmuta!
Teška situacija: Volodimir Zelenski, predsednik Ukrajine, Foto: AP Efrem Lukatsky

od jula prošle godine vode se žestoke borbe

PREOKRET: Zelenski promenio mišljenje, sad razmišlja o POVLAČENJU iz Bahmuta!

Planeta -

Za mene je najvažnije da ne izgubimo našu vojsku, poručio ukrajinski predsednik tokom posete Poljskoj.

Analitičari: Logično, gubici su preveliki!

Mlakar: Reka Dnjepar je ruska vizija linije razdvajanja Miletić: Tek predstoje izazovi po ukrajinsku vojsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao je da postoji mogućnost povlačenja vojske iz Bahmuta, grada na istoku zemlje, oko kog se od jula prošle godine vode žestoke borbe!

Iznenadna promena mišljenja usledila je tokom njegovog boravka u Poljskoj, gde se sastao sa čelnicima susedne zemlje, koja uz Sjedinjene Države i Veliku Britaniju važi za najpouzdanijeg ukrajinskog saveznika.

Ispravna odluka

- Za mene je najvažnije da ne izgubimo našu vojsku. I svakako, ako dođe trenutak još intenzivnijih događanja i opasnosti, da možemo da izgubimo ljudstvo, postoje generali koji će doneti ispravne odluke na licu mesta. Siguran sam u to - rekao je Zelenski u Varšavi nakon sastanka s poljskim predsednikom Andržejom Dudom.

Početkom marta Zelenski je rekao da će se Bahmut braniti do kraja, jer će u slučaju njegovog pada ruska vojska imati otvoren put sve do Kijeva. Krajem marta ukrajinski predsednik je rekao da će ga međunarodna zajednica i javnost naterati na pregovore sa Rusijom ako Bahmut padne.

Andrej Mlakar, vojni komentator Kurir televizije, kaže da je promena mišljenja Zelenskog logičan sled, s obzirom na velike gubitke ukrajinske vojske kod Bahmuta:

Andrej Mlakar
Andrej Mlakarfoto: Kurir televizija

- Zelenski je upao u klopku slušajući britanske vojne savetnike, iako su ga iz Pentagona upozoravali da napusti Bahmut i da liniju odbrane prebaci na levu obalu Dnjepra. Više puta sam u Kuriru pisao da bi veće šanse za kontraudar bile da je Zelenski pre nekoliko meseci iz Donbasa povukao vojsku preko Dnjepra, obučio, opremio, odmorio je i spremio snage za napad na Donjeck, Melitopolj i dalje prema Krimu. Mlakar ističe da se s padom Bahmuta neće mnogo promeniti situacija na frontu:

Razaranje: Grad je gotovo u potpunosti uništen
Razaranje: Grad je gotovo u potpunosti uništenfoto: AP Libkos

- Ruske snage će tak zauzimanjem Kramatorska i Slavjanska zaokružiti osvajanje Donbasa i izaći na Dnjepar, koji je verovatno ruska vizija linije razdvajanja u budućnosti. Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, tvrdi za Kurir da je reč o iznuđenom potezu:

Front ka Belorusiji

- Bolje bi bilo da se na vreme povukao i sačuvao živote vojnika, ovako su posledice daleko veće.

Mogli su da se sačuvaju borci i da se vojska ne iscrpljuje na tački koja nije strateški od presudnog značaja. To je bilo žrtvovanje vojnika, s jedne strane, a s druge, borbe će se pojačati. Tek predstoje izazovi po ukrajinsku vojsku. Povlačenje će biti izgovor za poraz koji sledi i koji je neminovan kada je Bahmut u pitanju.

Dejan Miletić
Dejan Miletićfoto: Kurir TV

Linija fronta će se pomeriti desetak kilometara ka zapadu, a po pitanju ishoda rata neće ništa biti odlučeno. Miletić upozorava da bi moglo da dođe do eskalacije.

- Suština je da može da bude aktiviran front ka Belorusiji i koji će dodatno razvući ukrajinske snage i situacija će postati mnogo složenija. antrfile Makron sa Đinpingom Kina da urazumi Rusiju Francuski predsednik Emanuel Makron sastao se juče u Pekingu sa kineskim kolegom Si Đinpingom i poručio mu kako "zna da može da računa na to da će Kina urazumiti Rusiju".

- Ruska agresija u Ukrajini je zadala udarac stabilnosti. Znam da mogu računati na vas da ćete vratiti Rusiju na stranu razuma i sve strane za pregovarački sto - rekao je Makron domaćinu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track