OKRŠAJ: Kenedi prva prepreka Bajdenu za drugi mandat u Beloj kući!
Trka za predsednika se zaoštrava: Robert Kenedi Džunior, Foto: EPA CJ GUNTHER

OKRŠAJ: Kenedi prva prepreka Bajdenu za drugi mandat u Beloj kući!

Planeta -

Sin ubijenog senatora Roberta F. Kenedija, rođenog brata Džona F. Kenedija, podneo kandidaturu za stranačku nominaciju

Trka za kandidata Demokratske stranke za predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama, koji će se održati u novembru 2024. godine, biće zanimljivija nego što se očekivalo!

Na megdan Džozefu Bajdenu (80), aktuelnom šefu Bele kuće, izaći će Robert Kenedi Džunior (69), sin ubijenog senatora Roberta F. Kenedija, rođenog brata Džona F. Kenedija, američkog predsednika, koji je takođe ubijen u atentatu.

Tramp i Desantis

Suprotno očekivanjima, Robert Kenedi Džunior nije tipičan predstavnik demokrata. On je poslednjih godina privlačio pažnju javnosti svojim antivakserskim nastupima.

Zbog toga mu je Instagram ukinuo nalog 2021, a kao obrazloženje je navedeno "uporno širenje opovrgnutih tvrdnji". On ima poremećaj glasa, spazmodičnu disfoniju, koja utiče na mišiće i njegove glasne žice.

- Ako se kandidujem, moj najvažniji prioritet biće da se okonča koruptivno spajanje državne i korporativne moći, koje je upropastilo našu ekonomiju, razbilo srednju klasu, zagadilo naše pejzaže i vode, zatrovalo našu decu i otelo naše vrednosti i slobodu - naveo je Robert Kenedi Džunior u poruci na Tviteru.

Neće lako osvojiti nominaciju: Džozef Bajden, predsednik SAD
Neće lako osvojiti nominaciju: Džozef Bajden, predsednik SADfoto: AP Carolyn Kaster

Prema pravilima najveće stranke u Sjedinjenim Državama, uoči predsedničkih izbora održavaju stranačka glasanja, takozvane predizbore, na kojima se bira kandidat partije za predsedničke izbore.

Kod republikanaca se očekuje velika bitka između Donalda Trampa, bivšeg predsednika, koji je već krenuo u kampanju, i Rona Desantisa, guvernera Floride, koji se još nije zvanično izjasnio o nominaciji.

Na drugoj strani, kod demokrata, Bajden nije još definitivno potvrdio da će se kandidovati. Njemu godine predstavljaju najveći problem. U slučaju da se kandiduje i pobedi, on će na kraju mandata imati 86 godina.

Bajden kreće na leto

Očekivalo se da Bajden u kampanju krene početkom aprila, ali njegovi pomoćnici su potvrdili da je došlo do odlaganja. CBS njuz je preneo, pozivajući se na proverene izvore iz Bele kuće, da će Bajden kandidaturu objaviti početkom leta.

Na mitingu u martu koji je održao u Nju Hempširu Robert Kenedi Džunior je okupljenima rekao da je uspešno savladao najtežu prepreku, svoju suprugu, koja mu je dala zeleno svetlo da se kandiduje.

Ekologija se nalazi visoko na njegovoj agenti i on je već vodio kampanju čišćenja reke Hadson u Njujorku.

Antivakserski stavovi

Problemi u porodici

Robertu Kenediju Džunioru antivakserski stavovi, koje zastupa od pre pandemije koronavirusa, doneli su velike probleme u porodici.

Pre dve godine njegova sestra Keri Kenedi zbog toga ga je nazvala "vrlo opasnim čovekom". Još tri člana njegove porodice je 2019. objavilo otvoreno pismo osuđujući njegove antivakserske stavove.

Sestra Ketlin Kenedi Taunsend, brat Džozef P. Kenedi Drugi i nećak Mev Kenedi Meken naveli su da su njegovi stavovi "tragično pogrešni i da imaju smrtonosne posledice".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track