AMERIČKI RAZARAČ U VODAMA U JUŽNOM KINESKOM MORU! Evo kako je Kina reagovala na američki "upad" u deo na koji pravo polaže Peking
Foto: Profimedia

provokacija

AMERIČKI RAZARAČ U VODAMA U JUŽNOM KINESKOM MORU! Evo kako je Kina reagovala na američki "upad" u deo na koji pravo polaže Peking

Planeta -

Američki razarač "USS Milius" sproveo je danas "operaciju slobode plovidbe" u delu Južnog kineskog mora na koji pravo polaže Peking, u vreme kada kineska vojska sprovodi vojne vežbe oko Tajvana.

"Ova operacija slobode plovidbe poštuje prava, slobode i legalno korišćenje mora", saopštila je američka mornarica, navodeći da je brod prošao blizu ostrva Spratli.

Spratli su sporna ostrva na koja pored Kine prava polažu i Vijetnam, Tajvan, Filipin i Malezija.

Kina je osudila danas, kako je nazvala "upad" američkog razarača u deo Južnog kineskog mora na koje ona polaže prava. Peking sporna ostrva Spratli naziva ostrva Nanša.

"Razarač USS Milius sproveo je ilegalni upad u vode pored grebena Meidži na kineskim ostrvima Nanša, bez odobrenja kineske vojske", rekao je danas portparol južne komande kinske vojske dodajući da su kineske vazduhoplovne snage pratile i nadzirale brod.

Kina od subote sprovodi trodnevne vojne vežbe oko Tajvana kao upozorenje vlastima tog samoupravnog ostrva posle susreta predsednice Tajvana Cai Ing-ven i predsednika donjeg doma američkog Kongresa Kevina Makartija. ;Vežbe nazvane "Ujedinjeni mač" trebalo bi da danas završe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track