RUSKI SUHOJ UMALO OBORIO BRITANSKI ŠPIJUNSKI AVION: Isplivalo novo svetlo na incident iz procurelih američkih vojnih podataka
Foto: Shutterstock

ratne igre

RUSKI SUHOJ UMALO OBORIO BRITANSKI ŠPIJUNSKI AVION: Isplivalo novo svetlo na incident iz procurelih američkih vojnih podataka

Planeta -

Ruski borbeni avion je prošle godine umalo oborio britanski izviđački avion, prema procurelom američkom vojnom dokumentu koji kruži internetom, što je incident značajniji nego što je ranije obelodanjeno i koji je mogao da uvuče Sjedinjene Države i njihove NATO saveznike direktno u rat u Ukrajini.

Incident (promašaena meta) se dogodio 29. septembra kod obale Krima, jako utvrđenog ukrajinskog poluostrva koje je Rusija zauzela 2014. godine i koje je koristilo za baziranje svoje crnomorske mornaričke flote i pokretanje napada na drugim mestima u Ukrajini, piše Vašngton post.

Ovo se dogodilo nekoliko meseci pre nego što je lovac ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga oborio američku bespilotnu letelicu MK-9 iznad Crnog mora.

0314705366, Rusija, Su-27, borbeni avion, vojska
foto: Profimedia/Iuliia Mashkova / Alamy

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je u Donjem domu u oktobru da su dva borbena aviona Su-27 presrela RC-135 u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora u „neobzirnom preletu” pri čemu se jedna letelica približila na 15 stopa od Britanaca, podsećaju Novosti.

Jedan od ruskih aviona je „ispalio projektil“, ali Volas tada nije rekao zakonodavcima da je incident bilo blizu obaranja njihovog aviona, objašnjavajući lansiranje rakete kao „tehnički kvar“.

U jednom od desetina procurelih tajnih dokumenata Pentagona (slučaj već istražuje Ministarstvo pravde), incident se pominje kao „skoro oboreni britanski RJ“ („Rivet Joint“ – izviđački avion RC-135).

Podsećanja radi, ruski borbeni avion srušio je 14. marta ove godine dron američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler drona MK-9 Reaper.

Dron Reaper i dva aviona SU-27 Flanker su radili iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih aviona namerno poleteo ispred i bacio gorivo ispred bespilotne letelice, rekao je zvaničnik.

Jedan od mlaznjaka je potom oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na zadnjem delu drona, tvrde američki zvaničnici.

Oštećenje propelera primoralo je SAD da obore Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru, prenosi CNN.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track