"POKVARENE DELOVE UGRADILI SU RUSKI TEHNIČARI" Slovački ministar odbrane tvrdi da su Rusi sabotirali MiG-ove 29 poslate u Ukrajinu
Foto: Shutterstock

MANIPULACIJA

"POKVARENE DELOVE UGRADILI SU RUSKI TEHNIČARI" Slovački ministar odbrane tvrdi da su Rusi sabotirali MiG-ove 29 poslate u Ukrajinu

Planeta -

Ukrajina je nedeljama vršila pritisak, tražeći od zapadnih saveznika borbene avione. Oni su ključni za borbu protiv ruske vojske. Poljska i Slovačka su potom poslale nekoliko mašina u Ukrajinu.

Međutim, sada izlazi na videlo da borbeni avioni MiG-29 koje je isporučila Slovačka nisu u funkciji. Valjda zato što su ih sabotirali ruski tehničari!

Ovo je, kako prenosi Telegraf, rekao slovački ministar odbrane Jaroslav Nad (42) ispred parlamenta svoje zemlje.

On je rekao da su jedine pokvarene delove u borbenim avionima ugradili ruski tehničari koji su do prošle godine radili u bazi slovačkog vazduhoplovstva.

MiG-28, Harm, protivradarska raketa, Ukrajina
foto: FOTO Printscreen Twitter

„Oni su sposobni da lete, ali to ne znači da su sposobni i za borbu. Policija vodi istragu na osnovu naših sumnji.

Tehničari su stacionirani u Slovačkoj u okviru dugoročnog sporazuma sa Rusijom, rekao je general Ljubomir Svoboda (61), zamenik načelnika slovačke vojske. Razlog je jer su Rusi imali „veće znanje“ o borbenom avionu.

Ako se sumnja u sabotažu potvrdi, to bi bilo ravno debaklu. Jer Slovačka je članica NATO-a, a ruski tehničari petljaju sa borbenim avionima u zemlji saveza – to bi bila velika sramota.

Slovačka prozapadna vlada prošlog meseca postala je druga država u centralnoj Evropi posle Poljske koja je poklonila borbene avione Ukrajini. Obećala se da će poslati svih svojih preostalih 11 MiG-ova 29 u Ukrajinu i obećano joj je povećanje pomoći od EU i dodatne vojne zalihe iz SAD kao kompenzacija.

Ukrajinska vojska je primopredaju poljskih borbenih aviona opisala kao „istorijski korak”. Ipak, prema rečima portparola ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Kijevu su potrebni zapadni avioni „pošto su MiG-ovi, čak i oni koje su obezbedili saveznici, zastareli“.

Shodno tome, Rusija može da koristi najmanje pet puta više aviona nego Ukrajina. Ali potražnja ne nailazi na veliku spremnost na Zapadu. Pored kancelara Olafa Šolca, SAD su do sada odbijale i isporuke sopstvenih borbenih aviona Ukrajini, prenosi Bild.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja