LULA DE SILVA: Pozivam zemlje BRIKS da napuste dolar! Zašto moramo u trgovini da koristimo tu valutu, a ne juan ili pezos
Foto: AP/Eraldo Peres, Marcus Harrison - Concept / Alamy / Alamy / Profimedia

pziv brazilskog predsednika

LULA DE SILVA: Pozivam zemlje BRIKS da napuste dolar! Zašto moramo u trgovini da koristimo tu valutu, a ne juan ili pezos

Planeta -

Predsednik Brazila Lula da Silva boravio je u poseti Kini gde je održao sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i drugim kineskim zvaničnicima, a nakon posete pozvao je države BRIKS-a da napuste dolar u trgovini.

Tokom inauguracije Dilme Rousseff za direktoruke BRIKS banke u Šangaju, Lula je rekao kako ne razume zašto zemlje koriste dolar u trgovini.

"Svaku noć sebi postavljam isto pitanje - zašto sve zemlje treba da budu vezane za dolar u trgovini? Zašto to ne mogu biti naše valute? Ko je uopšte odlučio da nakon napuštanja 'zlatnog standarda' valuta bude dolar, a ne juan ili pezo", rekao je brazilski predsednik.

američki dolari, dolar, dolari
foto: Shutterstock

Takođe, pozvao je države da pređu na sopstvenu valutu zemlje.

"Zašto banka poput BRIKS-a ne može imati valutu koja bi se koristila u trgovinskim odnosima između Brazila i Kine te Brazila i drugih zemalja BRIKS-a. Teško je, jer neki ljudi nisu navikli na to", zaključio je Lula.

Tokom posete Kini, Lula je naglasio kako je tokom sastanka sa kineskim zvaničnicima razgovarao o jačanju trgovinskih veza između zemalja.

Juan, kina
foto: Foto: Kineska medijska grupa

"Vreme kada je Brazil bio odsutan u glavnim svetskim tokovima je prošlost. Vratili smo se na međunarodnu scenu nakon neobjašnjivog odsustva", poručio je Lula.

Inače, u zemlje BRIKS-a spadaju Brazil, Rusija, Indija, Kina te Južnoafrička Republika koja će 2023. godine biti i domaćin sastanka zvaničnika ovih zemalja.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track