"OPERACIJA BRZE EVAKUACIJE": I Francuska počela evakuaciju svojih državljana iz Sudana, prethodno SAD evakuisale diplomate
Foto: EPA / MOHAMMED ABU OBAID

sukob

"OPERACIJA BRZE EVAKUACIJE": I Francuska počela evakuaciju svojih državljana iz Sudana, prethodno SAD evakuisale diplomate

Planeta -

Francuska je počela "operaciju brze evakuacije" svojih državljana i diplomatskog osoblja iz Sudana gde su borbe snaga dvojice suparničkih sudanskih komandanata ušle u drugu nedelju, objavilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije danas američke snage za specijalne operacije izvele su helikopterima za manje od sat vremena nesigurnu evakuaciju ambasade SAD u Kartumu, glavnom gradu Sudana, bez ispaljenih metaka i žrtava.

Francusko ministarstvo je navelo da će evropski državljani iz "savezničkih partnerskih zemalja" takođe biti evakuisani u okviru njihove operacije, ne navodeći dodatne detalje.

Prema jednom diplomatskom izvoru sudanske oružane snage i paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bore, dale su "bezbednosne garancije" za tu operaciju.

Francusko Ministarstvo je navelo da u Sudanu živi oko 250 francuskih državljana.

Prvu veliku operaciju evakuacije civila od početka borbi najavila je u subotu Saudijska Arabija koja je vratila u zemlju 91 svog državljana i 66 državljana drugih zemalja.

Poslednjih nekoliko dana SAD, Južna Koreja i Japan rasporedile su snage u susednim zemljama i Evropska unija je najavila da hoće da preduzme slične mere, da bi organizovala evakuaciju njihovih diplomata i državljana iz Sudana.

Vojske generala Abdela Fataha Al-Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog zamenika koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandanta Snaga za brzu podršku (RSF), vode borbe od 15. aprila.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji do sada je stradalo više od 420 ljudi, a 3.700 je ranjeno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track