KONZUL ZA KURIR! U TOKU HITNA EVAKUACIJA DRŽAVLJANA SRBIJE IZ SUDANA: Evakuišu se u 3 grupe
Foto: Kurir Televizija

dramatično! Počasni konzul Ahmed Abdel Mouti

KONZUL ZA KURIR! U TOKU HITNA EVAKUACIJA DRŽAVLJANA SRBIJE IZ SUDANA: Evakuišu se u 3 grupe

Društvo -

BEOGRAD - U toku je evakuacija srpskih državljana iz Sudana. Počasni konzul Ahmed Abdel Mouti rekao je da se državljani Srbije evakuišu u tri grupe. Šestoro državljana se evakuiše iz Kartuma preko ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih državljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a jedan srpski državljanin evakuiše se sa grupom turskih državljana - rekao je Mouti za Kurir.

On kaže i da je internet veza u prekidu i da je otežano dobijanje informacija o evakuaciji.

Oglasio se i MSP

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u saradnji sa relevantnim organima UN, UAE i Republike Turske, danas, 23. aprila, započelo je evakuaciju državljana Republike Srbije iz Sudana, odnosno Kartuma.

Četvoro naših državljana krenulo je konvojem UN. Konvojem UAE evakuisano je šestoro naših državljana, dok se jedan naš državljanin priključio konvoju koji je organizovala Republika Turska.

Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa međunarodnim partnerima, nastavlja sa naporima na iznalaženju rešenja za evakuaciju preostalih državljana Republike Srbije u Sudanu koji su izrazili želju da budu evakuisani.

Gotovo potpuni prekid Interneta u Sudanu

U zaraćenom Sudanu došlo je do "takorećio potpnog" prekida rada Interneta, saopštila je organizacija koja prati rad interneta u svetu, ; dok borbe između vojske i paravojne grupe u toj zemlji ulaze u drugu nedelju. ; "Podaci mreže u realnom vremenu pokazuju takoreći potpuni prekid internet veze u Sudanu, nacionalna povezanost ne dostiže više od dva odsto od običnih nivoa", navela je na Tviteru ; NetBloks, organizacija sa sedištem u Londonu koja prat pristup internetu u svetu.

U sukobima dve strane u toj istočnoafričkoj zemlji stotine ljudi je stradalo, hiljade su ranjene, a stanovništvo se suočava sa nestašicom struje i hrane, javlja Beta.

Nasilje je izbilo 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha al Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika koji mu je postao suparnik, general Mohameda Hamdanea Dagloa, koji rukovodi paravojnom grupom Snage za brzu podršku (RSF).

Kurir.rs/M. Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja