PREDSEDNIK VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme i promeni
Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti nije utvrđen

PREDSEDNIK VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme i promeni

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

1 / 18 Foto: Printscreen Pink

12.05 - Obraćanje predsednika Vučića

- Za one koji su nestali bez traga mi smo jedini trag. Ove reči su najkraći opis naše dužnosti koje imamo na ovom mestu. Teško je govoriti o onome što se zbivalo u Jasenovcu. Danas, osim da moramo da budemo trag, moramo da budemo putakaz i glas za sve one koji su stradali. Imena su bila nevažna posebno ako si bio Srbin, Jevrejin ili Rom. Pokušaću u nekoliko rečenica, iz srca da kažem šta mislim. Zahvalan sam predsedniku Dodiku što zajednički obeležavamo i stradanja našeg naroda i sve naše praznike, najvažnije datume naše istorije. To je važno jer ja nisam beogradski Srbin, ni moj otac nije bosanski Srbin, mi smo samo Srbi, kao i sve odakle god da su. Mi smo jedinstven narod i to niko nikada neće moći da nam oduzme i promeni - rekao je predsednik Vučić i dodao:

- Danas se održavaju izbori na KiM, nameravaju da uspostave vlast onih koji ne mogu da dobiju ni jedan odsto glasova, koji ne žive na severu KiM. Sa ponosom moram da kažem da do ovoga trenutka, izašlo je svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno. Srbi hoće da služe svojim interesima, hoće mir, hoće da se bore za interese svoga naroda.

Najavljena izgradnja memorijalnog centra u Donjoj Gradini.

- Da izgradimo memorijalni centar ovde, da uvek možemo da dolazimo i da svako zna kakva je to svetinja za naš narod. Da svi oni koji dođu iz bilo kojeg dela sveta, da može da poseti taj memorijalni centar i da zna šta je to što se dogodilo u Jasenovcu, da se zna kakvi su strašni zločini događali onima koji su samo Srbi i pravoslavne vere. Šta mislite kako je bilo našim precima, ako nismo u stanju to da pamtimo, da negujemo kulturu sećanja, ništa nećemo imati u budućnosti. Važno je da ovo uradimo zajedno i da se ponašamo odgovorno, mudro, da čuvamo mir. Da znamo šta je naše i da od onoga šta je naše ne odustajemo ni sekund - istakao je predsednik.

- Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija i da nikada ne zaboravimo žrtve našeg naroda ovde u Jasenovcu - zaključio je predsednik.

11.45 – Obraćanje Dodika

Nakon parastosa srpskim žrtvama u Donjoj Gradini, prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Dolazimo ovde u Vladi Republike Srpske i Vlade Republike Srbije,a na inicijativu koju je to je pre nekoliko godina pokrenuo Aleksandar Vučić i to ne samo ovde nego na mnogim mestima gde su stradalil Srbije.Ovo mesto jasenovačke tišine kao da se može osetiti opipati i postaje sastavni deo naše duše, saopštio je Dodik.

– Svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka na ovom mestu – napomenu je Dodik i pritom pomenuo najjezivi ustaški zločin kada su decu sa mačkama u džakovima bacali u reku.

11.00 - Parastos srpskim žrtvama u Donjoj Gradini

Počinje verski deo obeležavanje dana sećanja na žrtve ustaškog zločina- genocida u njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Parastos srpskim žrtvama u Jasenovcu služiće episkop banjalučki Jefrem sa sveštenstvom.

10.25 - Predsednik Vučić položio venac na grobno polje "Topole" u Donjoj Gradini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac na grobno polje "Topole" tokom posete Donjoj Gradini povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina - genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovaće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema programu obeležavanja, predviđeno je polaganje venaca na grobno polje "Topole", a potom parastos i pomen žrtvama na grobnom polju "Hrastovi", saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Broj ubijenih u jasenovačkim logorima smrti u periodu između avgusta 1941. i aprila 1945. godine nije konačno utvrđen, a poslednja zvanična procena je da je stradalo oko 700.000 dece, žena i staraca, najviše Srba, Jevreja i Roma.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track