OVO JE BAZA U KOJOJ ĆE BELORUSIJA DA RAZMESTI SVOJE NUKLEARNO NAORUŽANJE: Posle 30 godina vraćaju se balističke rakete! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter, Voen TV

vojna televizija objavila snimak

OVO JE BAZA U KOJOJ ĆE BELORUSIJA DA RAZMESTI SVOJE NUKLEARNO NAORUŽANJE: Posle 30 godina vraćaju se balističke rakete! VIDEO

Planeta -

Beloruska vojna televizija po prvi put objavila je snimak baze "tajne lokacije", koja više nije tajna, a u kojoj će od jula ove godine biti smešteno nukelarno naoružanje, koje Rusija isporučuje toj zemlji.

U bazi smešten će biti smešten puk strateških raketnih snaga opremljenih taktičkim balističkim raketama Iskander M i K.

Belorusija, Nuklearno Naoružanje, pista
foto: Printscreen Twitter, Voen TV

Inače u pitanju je baza koja je korištena u vreme Sovjetskog Saveza do raspada te države 1991, a u kojoj je bilo razmešteno nuklearno naoružanje, koje je zatim posle nezavisnosti te države i formiranja ZND povučeno nukelarno naoružanje u Rusiju sredinom 1990-tih godina prošlog veka.

Pre rasporeda oružja u toj bazi trenutno se vrši obnova kompletne infrastrukture koja se obnavlja.

Naime, Rusija je sa Minskom, odnosno ruski predsednik Putin sa svojim kolegom Aleksandrom Lukašenkom poptisao je sporazum prema kome će u toj državi biti raspoređeno nuklearno naoružanje.

Dvadesetpeti mart 2023. u novijoj istoriji sveta ostaće upamćen po tome što je ruski predsednik Vladimir Putina direktno gurnuo prst u oko NATO-u i Evropskoj uniji saopštivši da će do kraja jula u toj zemlji biti raspoređeno taktičko nukelarno oružje koje će nositi rakete i borbeni avioni.

Belorusija, Nuklearno Naoružanje, pista
foto: Printscreen Twitter, Voen TV

Podloga za ovakvu putinovu odluku je pre svega supenzija dva nuklearna sporazuma, jednog o raketama srednjeg dometa, a drugi programa START 3 o strateškom ograničenju nukelarnih kapaciteta, sa čime je ruski predsednik samo primenio ono što od 2004. godine se navodi kao ruski asimetrični odgovor na izazove zapada.

Inače Belorusija ima taktičke balističke rakete dometa 300 km, a sada je ta cifra povećana za još 200 km na ukupno 500 km.

Izbor Belorusije nije bio sasvim slučajan jer Belorusija za Rusiju predstavlja zapadna vrata prema Moskvi, ali i blizina Varšave poljske prestonice figurira i time taj grad stavlja pod dvostruki raketni udar. Moskva se prvo odlučila da Iskanderima snabde jednice u eksklavi Kalinjingrad uklještenoj između Baltičkog mora, Poljske i Litvanije, koju od Belorusije razdvaja koridor u dužini od 100 km Suvalki, koji u NATO planovima, ali i ruskim figurira kao koridor i "vrata Baltika", jer ko njega zatvori kontrlisanje tri baltičke države Litvaniju, Letoniju i Estoniju.

Instaliranjem taktičkih balističkih raketa Iskander u verziji M i K (krstareća raketa) ta zemlja postaje glavni bastion i prepreka realizaciji širenja NATO alijanse u dubinu ruske interesne zone na potezu od Baltika do Crnog Mora kao i dela centralne Evrope, a sa potencijalnim zauzimanjem Ukrajine rusija stvara tampon zonu prodora alijanse u rusku teritoriju.

Belorusija, Nuklearno Naoružanje, pista
foto: Printscreen Twitter, Voen TV

Inače ruske vojne instalacije u Belorusiji nisu nikakva novina. Postoje odavno: radio-lokaciona stanica za upravljanje nuklearnim podmornicama Severne flote u gradu Vilenajki i radarska stranica za rano upozoravanje i oktrivanje u sklopu antibalističke i raketne zaštite sa radarom Volga dometa više od 2.000 km u mestu Baranoviči smeštena u bleoruskim močvarama. Za korištenje ovih baza Rusija ne plaća Minsku nikakvu novčanu nadoknadu (zamena za otpisane kredite). Za obe radarsko-komunikacione stanice ne važe nikakve kontrole i ograničenja.

Treća baza koja je od početka rata u Ukrajini dobila na značaju je Magulišči inače komandno mesto PVO Belorusije. U toj bazi raspoređeni su borbeni avioni nosači hiperzvučnih raketa H-47 Kinžal i avioni za rano radarsko otkrivanje A-50U. Tu dolazi i baza Lide u koju će stiči jurišnici Su-25 i Su-24 koji će moći da nose taktičko nuklearno naoružanje.

Inače 15. aprila 2023. Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da su piloti tog vazduhoplovstva završilo obuku u nošenju i upotrebi taktičkog nukelarnog oružja.

Belorusija, top
foto: Printscreen

"Završena je dodatna obuka letačkog i inžinjerijskog sastava Vazduhoplovstva i PVO Republike Belorusije po programu rada i borbene upotrebe jurišnih aviona Su-25 u korištenju taktičkog nukelarnog oružja koje mogu da nose ovi borbeni avioni-jurišnici, pre svega SU-25.

Inače, obuku je izvodio Centar za obuku Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije". Ruski instruktori obučili su svoje beloruske kolege, pilote juršnika Suhoj SU-25 u metodi postavljanja na avion, poletanja i bacanja nuklearnog naoružanja, sa čime beloruska juršina avijacija dobila je novu ulogu i zadatke nukelarnog odvraćanja.

Nastava se sastojala od teorijskog i praktičnog dela i vežbi pod budnim okom ruskih instruktora, ali ne samo da unaprede praktične veštine letačkih posada, nego da upotrebe i novo vazduhoplovno naoružanje uključujući i specijalnu municiju.

Inače Belorusijau svom naoružanju ima 67 jurišnika SU-25 u svom naoružanju. Za sad nije ponato koliko letelica je ospobljeno za nošenje taktičkog nuklearnog naoružanja.

Pretpostavlja se je u pitanju taktička nuklearna bomba iz porodice ODAB-500 koju inače nose jurišnici Su-25 još od sovjetskog vremena, koje se pričvršćuju direktno na nosač BD3-25. U zavisnosti od toga kao se programira nišansko-oružani sistem nukelarne bombe sa SU-25 mogu se odbacivati po jedna ili više njih.

Kurir.rs/Andrej Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track