PROTIVNICI REFORME PRAVOSUĐA U IZRAELU BLOKIRALI PUTEVE U TEL AVIVU: Traže oslobađanje služenja vojnog roka za ortodoksne Jevreje
Foto: AP Ohad Zwigenberg

IZRAEL

PROTIVNICI REFORME PRAVOSUĐA U IZRAELU BLOKIRALI PUTEVE U TEL AVIVU: Traže oslobađanje služenja vojnog roka za ortodoksne Jevreje

Planeta -

Protivnici kontroverznog plana Vlade Izraela o reformi pravosuđa blokirali su danas puteve i demonstrirali da pojačaju pritisak na poslanike na početku zasedanja parlamenta (Kneseta), prvog posle jednomesečne pauze.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odložio je sprovođenje plana nakon masovnih protesta, a u nastojanju da protivničke strane postignu kompromisni sporazum.

Protesti su, međutim, nastavljeni a protivnici reformi su demonstrirali na isti način kao ranije, kada su protestovali svake subote uveče, što se smatra znakom nepoverenja u njegove namere.

Očekivalo se da današnji protest bude manji, ali se demonstranti nadaju da će podsetiti poslanike da mogu da izazovu poremećaj u državi.

Benjamin Netanjahu
foto: Profimedia

Na glavnim putevima i raskrsnicama u Tel Avivu i u drugim mestima u zemlji okupile su se desetine demonstranata mašući izraelskim zastavama.

Demostriralo se i ispred kuće predsednika Izraela Isaka Hercoga i ministra nacionalne bezbednosti Itamara Ben - Gvira koji je u zamenu za pauzu u sprovođenju plana reforme tražio da mu Netanjahu da ovlašćenje nad novom nacionalnom gardom.

Kritičari su upozorili da bi to bilo ravno formiranju lične milicije.

Današnji protest označen je kao poziv na jednakost i protivljenje planu a, proširen je i na neslaganje zbog rasta troškova života. Učesnici traže i oslobađanje služenja vojnog roka za ultraortodoksne Jevreje.

Voda u bazenu ispred pozorišta u Tel Avivu obojena je u belo kako bi se upozorilo na nedavni skok cena. Policija je saopštila da je jedan demonstrant uhapšen.

Plan o reformi pravosuđa najdesnije orijentisane vlade u istoriji Izraela gurnuo je tu zemlju u jednu od najgorih unutrašnjih kriza.

Izrael
foto: EPA/ATEF SAFADI

Pauza u sprovođenju plana je donekle smanjila napetost, ali Netanjahuovi saveznici vrše pritisak da ga ostvari.

Pregovori o kompromisu čije je cilj da se nađe izlaz iz krize nisu izgleda dali nikakav rezultat.

Pristalice plana kojim će se oslabiti Vrhvoni sud i ograničiti sudski nadzor zakona i vladinih odluka kažu da je neophodan kako bi se povratila moć izabranih poslanika.

Protivnici upozoravaju će se tako narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track