"UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA VEĆ POČELA": Prigožin tvrdi da su pojačane aktivnosti na liniji fronta: Ovo su sledeći koraci Kijeva!
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

istočni front

"UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA VEĆ POČELA": Prigožin tvrdi da su pojačane aktivnosti na liniji fronta: Ovo su sledeći koraci Kijeva!

Planeta -

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske grupe Vagner, rekao je da je kontraofanziva ukrajinskih snaga već počela i da su njegovi borci primetili pojačane aktivnosti na liniji fronta, prenosi Rojters.

U izjavi koju je njegova pres služba objavila na Telegramu, Prigožin je dodao da bi „aktivna faza“ kontraofanzive trebalo da počne narednih dana.

"Verujem da je napredovanje ukrajinske vojske već počelo... Vidimo najveću moguću aktivnost i na perimetru i unutar linija fronta“, rekao je Prigožin i dodao:

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Twitter

„Zbog toga verujem da je sve već počelo. I verujem da će sve to ući u aktivnu fazu u vrlo bliskoj budućnosti. To bi moglo biti pitanje dana.

Prigožin je kasnije rekao da su njegove snage napredovale 230 metara (700 stopa) u borbama koje su zahvatile grad Bahmut na istoku Ukrajine. Srušeni grad, nekada dom za 70.000, bio je pod opsadom skoro 10 meseci. Prigožin je rekao da su ukrajinske snage sada ograničene na područje u gradu koje čini samo 2,64 kvadratnih kilometara. (oko jedne kvadratne milje).

Rojters nije bio u mogućnosti da proveri izveštaje sa ratišta. Prigožin je ponovio svoju žalbu da Moskva ignoriše njegove molbe da poveća zalihe granata.

„Ministarstvo odbrane nam nije obezbedilo artiljerijsku municiju i imamo resurse samo za nekoliko dana“, rekao je Prigožin.

„Oni ignorišu sve Vagnerove zahteve".

Vagner grupa, Vagner, Vagnerovci
foto: Profimedia

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov potvrdio je prošle nedelje da završavaju pripreme za dugo očekivanu prolećnu kontraofanzivu.

Kijev se mesecima priprema za kontraofanzivu koja ima za cilj proterivanje ruskih snaga sa okupirane teritorije Ukrajine na istoku i jugu. Prigožin, koji redovno napada rusko vojno rukovodstvo zbog nedostatka municije, ranije je upozorio da bi ukrajinska kontraofanziva mogla imati katastrofalne posledice po Rusiju.

"Ova kontraofanziva bi mogla da se pretvori u tragediju za našu zemlju. Svakog dana stavljamo hiljade tela u kovčege i šaljemo ih kućama. Gubici su pet puta veći nego što je potrebno, jer nemamo dovoljno artiljerijske municije", rekao je glava Vagnera u nedavnom govoru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja