OD NJUJORKA DO TOKIJA ZA SAT VREMENA!? Nije naučna fantastika, pogledajte prve snimke moćnog mlaznjaka, leteće IVICOM SVEMIRA!
Foto: Venus Aerospace / Ferrari / Profimedia

nauka

OD NJUJORKA DO TOKIJA ZA SAT VREMENA!? Nije naučna fantastika, pogledajte prve snimke moćnog mlaznjaka, leteće IVICOM SVEMIRA!

Planeta -

Venus Aerospace objavila je prve slike novog hipersoničnog mlaznjaka koji će, tvrde, za samo sat vremena moći da preveze putnike od Njujorka do Tokija ili, na primer, od Beograda do Los Anđelesa.

Da bi to uradio, mlaznjak će morati da odleti do same ivice svemira pre nego što sleti na Zemlju.

Mlaznjak, prikladno nazvan Stargazer, može da dostigne zapanjujuću maksimalnu brzinu od 9 Maha, prenosi. Impresivna snaga dolazi od motora sa rotacionom detonacijom koji se okreće brzinom od 20.000 obrtaja u sekundi, ali će poleteti korišćenjem konvencionalnih mlaznih motora.

Avion je razvijen u saradnji sa NASA-inim timom za svemirske letove. Tim koji stoji iza toga proučava podatke iz programa Spejs šatl američke svemirske agencije, piše San.

Stargazer poleće sa konvencionalnog aerodroma, a kada se izgradi, trebalo bi da bude rame uz rame sa drugim avio-kompanijama kao što su EasiJet, Rianair i British Airvais.

Venus Aerospace
foto: Printscreen

Međutim, prototip ovog mlaznjaka još nije napravljen, a možemo se zadovoljiti samo kompjuterskim simulacijama.

Međutim, planirano je da bude širok 30 metara i dugačak 45 metara, a težak 68 tona. Biće mesta samo za 12 putnika, pa se očekuje da će cene karata biti prilično visoke.

„Ovo nije naučna fantastika, ovo je naučna činjenica“, kaže dr Endrju Daglbi, suosnivač Venus Aerospace.

"Radili smo sa NASA-om u Džonsonovom svemirskom centru i mogli smo da pristupimo informacijama sa sonic bum testa iz programa Space Shuttle. Utvrdili smo da na visini i brzini leta nećete moći da nas čujete - mi ćemo leteti na visini od 51 kilometar brzinom od 9 maha“, objasnio je Daglbi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja