ROĐENA PRVA "BEBA SA TRI RODITELJA": Ima DNK majke, oca i žene donora, OVO JE CILJ revolucionarne procedure vantelesne oplodnje!

nauka

ROĐENA PRVA "BEBA SA TRI RODITELJA": Ima DNK majke, oca i žene donora, OVO JE CILJ revolucionarne procedure vantelesne oplodnje!

Planeta -

Prva beba sa DNK tri osobe rođena je u Velikoj Britaniji pošto su lekari izveli revolucionarnu proceduru vantelesne oplodnje čiji je cilj da spreči prenošenje naslednih neizlečivih bolesti!

Pionirski poduhvat britanskih lekara, poznat kao tretman doniranja mitohondrija, koristi delove iz jajnih ćelija zdravih ženskih donora za začeće embriona veštačkom oplodnjom bez štetnih mutacija koje nose biološke majke i koje bi, verovatno, bile prenete na njihovo potomstvo.

Poseban tretman

Pošto su u embrionu kombinovana sperma i jajna ćelija bioloških roditelja sa sićušnim strukturama nalik baterijama, zvanim mitohondrije, iz jajne ćelije donorke, novorođena beba, kao i obično, ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala - svega oko 37 gena - žene donora.

RTS prenosi navode Gardijana da je ova metoda nazvana "beba sa tri roditelja", iako više od 99,8 odsto DNK kod novorođenčeta potiče od njegovih bioloških roditelja - majke i oca.

Istraživanje poznato kao mitohondrijska supstituciona terapija pokrenuli su u Velikoj Britaniji lekari u Centru za fertilitet u Njukaslu. Cilj rada bio je da pomogne ženama s mutiranim mitohondrijama da imaju bebe bez rizika od prenošenja genetskih poremećaja. Mutacije koje oštećuju mitohondrije imaju tendenciju da najviše utiču na tkiva kojima je potrebna velika količina energije - mozak, srce, mišiće i jetru. One se mogu naglo pogoršavati kako obolelo dete raste.

Rizik postoji

Ovaj postupak ipak nije bez rizika. Istraživanja su otkrila da se u nekim slučajevima mali broj abnormalnih mitohondrija, koji se neizbežno prenose iz jajne ćelije majke u jajnu stanicu donora, može umnožiti dok je beba u materici. Takozvana reverzija ili preokret može dovesti do bolesti kod deteta.

Dagan Vels, reproduktivna genetika
foto: screenshot

- Razlog zašto se preokret vidi u ćelijama neke dece rođene nakon ovih procedura, ali ne i kod druge, nije u potpunosti shvaćen - rekao je Dagan Vels, profesor reproduktivne genetike na Univerzitetu u Oksfordu, koji je učestvovao u istraživanju.

Lekari na klinici u Njukaslu nisu objavili detalje o rođenju bebe iz ovog programa zbog straha da bi određene informacije mogle da ugroze poverljivost pacijenata.

Oplodnja jajne ćelije: Postupak po fazama

Proces supstitucije mitohondrije prolazi kroz nekoliko koraka. Prvo, sperma oca se koristi za oplodnju jajnih ćelija obolele majke i zdrave donorke. Nukleus iz jajne ćelije donorke se zatim uklanja i zamenjuje onim iz oplođene jajne ćelije para. Dobijeno jaje ima pun skup hromozoma oba roditelja, ali nosi zdrave mitohondrije donorke umesto majčinih neispravnih. Embrion se zatim implantira u matericu uobičajenom procedurom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja