PRESTANITE DA LAŽETE! Prigožin ne krije bes zbog front kod Bahmuta: Ako ste pobegli, izgradite drugu liniju odbrane
Foto: Printscreen Twitter

istočni front

PRESTANITE DA LAŽETE! Prigožin ne krije bes zbog front kod Bahmuta: Ako ste pobegli, izgradite drugu liniju odbrane

Planeta -

Borbe za Bahmut traju od avgusta. U vreme velike ukrajinske kontraofanzive, kojom je oslobođena ogromna teritorija kod Harkova, Bahmut je bio poznat kao jedino mesto gde su Rusi napredovali.

Već tada se očekivao pad grada, a u nekoliko navrata Jevgenij Prigožin, šef Vagnera koji je zadužen za ovaj grad, rekao je da je osvajanje grada samo pitanje dana. Međutim, to se još nije dogodilo, a veliko je pitanje da li će se to ikada dogoditi.

Iako su Ukrajinci pritisnuti u zapadne delove grada, dok Vagnerovci i regularne ruske snage kontrolišu veći deo naselja, poslednjih dana dogodilo se nekoliko značajnih stvari.

Ukrajinci su u nekoliko navrata izvodili manje, lokalizovane kontranapade koji su bili uspešni. Tokom protekla četiri dana, ruske snage su se u neredu povlačile sa svojih položaja na južnom krilu Bahmuta, saopštilo je u subotu britansko ministarstvo odbrane.

Bahmut, rov
foto: Printscreen

Posle tog povlačenja, ukrajinske snage su povratile najmanje kilometar teritorije, objavila je Britanija u svom dnevnom obaveštajnom biltenu.

„Ovo područje ima određeni taktički značaj jer je to bio ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donjec-Donbas, koji je označavao liniju fronta kroz delove sektora“, navodi se u obaveštajnom izveštaju.

Moskva je u petak priznala da su se njene snage povukle severno od Bahmuta nakon nove ofanzive, pri čemu je šef Vagnerove privatne vojske povlačenje nazvao porazom.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin se poslednjih meseci često sukobljavao sa ruskim vojnim vrhom, optužujući ih da ne šalju dovoljno municije njegovim ljudima u Bahmutu. Prigožin je u nekoliko navrata izrazio bojazan da će njegove snage biti odsečene u slučaju ukrajinskog kontranapada, jer ne može da računa na regularne ruske snage.

Sudeći po poslednjim događajima i bekstvu ruskih snaga, ispostavilo se da je ovo prilično tačna pretpostavka. Poslednjih dana Prigožin ne krije bes i praktično ima svakodnevne besne ispade u kojima optužuje Ruse za sve i svašta. On je juče ponovio optužbe da su se regularne ruske snage predale i pobegle, čime je omogućio Ukrajincima kod Bahmuta da zauzmu više i bolje položaje.

Prema rečima Prigožina, trupe Ministarstva odbrane prestale su da blokiraju put koji vodi od Bahmuta do pozadinske pozicije ukrajinske vojske u gradu Časiv Jar.

Ukrajina, Bahmut
foto: Youtube Printscreen/Reuters

„Tek danas je neprijatelj potpuno oslobodio put Časiv Jar-Bahmut, koji smo blokirali. Sada će neprijatelj moći da koristi taj put, pre svega, a drugo, zauzeli su taktičke visine sa kojih se vidi Bahmut“, rekao je Prigožin u jučerašnjem videu, prenosi nezavisni ruski portal Meduza.

Poslednjih dana ukrajinski izvori javljaju da pomenuti put nije blokiran, ali da je i dalje pod vatrom. Takođe, u najnovijem snimku Prigožin je optužio portparola ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova da laže. Prigožin kaže da su ruske snage taktički bežale i da ono što je portparol rekao nije istina.

„Dogodilo se da su trupe Ministarstva odbrane jednostavno pobegle sa naših bokova“, rekao je Prigožin.

Konašenkov je ranije rekao da su regularne ruske snage zauzele povoljnije pozicije. Prigožin je rekao da Vagner treba da zauzme oko 20 visokih zgrada da bi potpuno osvojio Bahmut.

"Ali snage Ruske Federacije nam ništa ne daju jer se bokovi ruše, front se ruši“, kaže Prigožin.

Bahmut
foto: Printscreen Twitter

On dodaje da pokušaji Ministarstva da izgladi situaciju u Bahmutu na informativnom polju dovode do tragedije za Rusiju.

"Odmah prestanite da lažete. Ako ste pobegli, izgradite drugu liniju fronta", rekao je Prigožin.

Da je Prigožin potpuno van kontrole najbolji dokaz je jedna njegova uznemirujuća izjava koja je objavljena na Telegram kanalu Wagnera. Naime, u njegovom poprilično dugom raportu u stanju na bojišnici u jednom trenutku izletela mu je izjava koja je izazvala veliku buru.

- Zašto mi moramo da trošimo municiju na ruske vojnike koji beže s bojišta. Zašto? - pita se Prigožin.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track