TEŠKO BOLESNOG MUŽA DRŽALA U KUĆI KAO PSA I TROŠILA NJEGOV NOVAC: Ušla u vezu sa njegovim negovateljem, oboje osuđeni za ropstvo
Foto: Shutterstock

slučaj šokirao britaniju

TEŠKO BOLESNOG MUŽA DRŽALA U KUĆI KAO PSA I TROŠILA NJEGOV NOVAC: Ušla u vezu sa njegovim negovateljem, oboje osuđeni za ropstvo

Planeta -

Tom Somerset-Hau, koji ima cerebralnu paralizu i delimično je slep, ostavljan je da živi kao pas i jedva je održavan u životu. Tragična priča o invalidu iz bogate porodice, koga je supruga zatvorila u bednu kuću punu prljavštine, dok je ušla u ljubavnu vezu sa njegovim negovateljem, otkrivena je danas na sudu.

Sara (49) i njen ljubavnik Džordž Veb (50) su danas proglašeni krivim za držanje osobe u statusu roba, u prvom predmetu te vrste koji je pokrenut u Britaniji.

Sara i Džordž su živeli sa Tomom u njegovoj kući u Čičesteru, u Zapadnom Saseksu. Nesrećnog 40-godišnjaka koristili su bukvalno kao kravu muzaru, trošeći novac na svoje potrebe, ostavljajući ga samog dok su vikendom odlazili da gledaju koncerte ili utakmice Mančester junajteda.

Današnja presuda označila je kraja nekoliko mučnih godina za Tomovu porodicu, otkako ga je sestra pronašla kako leži u prljavštini.

Veb je proglašen krivim za zlostavljanje, dok je Sara Somerset-Hau za pomaganje i podržavanje. Veb je takođe proglašen krivim za napad koji je prouzrokovao stvarne telesne povrede nakon incidenta u kojem je udario Toma cipelom.

Nakon izricanja presuda, Tom Somerset-Hau je rekao: „Veoma sam zadovoljan. Pravda je zadovoljena.”

Par će biti osuđen kasnije.

Tokom rasprave na sudu, tužilaštvo je tvrdilo da je Tom, budući da je držan kao „zatvorenik u sopstvenoj kući“, odsečen od porodice i prijatelja, bio tretiran kao rob.

Sudija Ešvort je rekao da postoji dovoljno dokaza da su ga Sara Somerset-Hau i Veb držali „kao da je stoka ili životinja“.

Par je ostavljao Toma, koji ima cerebralnu paralizu, skoro je slep, koristi invalidska kolica i treba mu 24-časovnu nega, u krevetu 90% vremena i dozvoljavao mu je da se tušira ​​jednom nedeljno. Ispostavilo se da Tom godinu dana nije oprao zube.

On je kraju preko prijatelja uspeo da porodici javi šta se događa, i na kraju je oslobođen u pravoj spasilačkoj operaciji u koje su učestvovale policijska i socijalna služba.

Rođen u bogatoj porodici

Tom je rođen prerano u bogatoj porodici u kojoj je odrastao u Zapadnom Saseksu, a cerebralnu paralizu je dobio kao rezultat prevremenog porođaja.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu u Čičesteru, njegov stariji brat Ben Somerset-Holms postao je direktor njujorške dizajnerske firme, dok je njegova sestra bliznakinja Kejt Somerset-Holms postala poznata britanska glumica.

(Kurir.rs/The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track