UKRAJINA PRIZNALA: Nemamo dovoljno vojne opreme da pokrenemo kontraofanzivu
Foto: AP/Efrem Lukatsky

UKRAJINA PRIZNALA: Nemamo dovoljno vojne opreme da pokrenemo kontraofanzivu

Planeta -

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva izjavio je danas da Ukrajina nema dovoljno vojne opreme da pokrene kontraofanzivu protiv Rusije.

„Da biste započeli kontraofanzivu, čiji je rezultat oslobađanje ukrajinskih teritorija, potrebno je dovoljno artiljerijskih sistema i municije. Potrebna su vam oklopna vozila i tenkovi. Želimo da ova kontraofanziva bude što uspešnija“, izjavio je saradnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

On je rekao da je Zelenski posetio evropske susede, kao i Veliku Britaniju, Nemačku i Italiju sa „glavnim ciljem da zatraži dodatnu vojnu pomoć“, prenosi Skaj njuz.

„Nažalost, nivo opreme koju imamo još nije dovoljan da započnemo kontraofanzivu“, naveo je Žovkva.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da su predsednici Rusije i Ukrajine pristali da u odvojenim sastancima razgovaraju sa delegacijom šefova afričkih država o planu za okončanje rata u Ukrajini.

Upitan o tome šta misli o tome što će Ruski predsednik Vladimir Putin i Zelenski afričke lidere ugostiti u Moskvi i Kijevu, Žovkov je odgovorio da je jedino prikladno rešenje ukrajinsko.

„Rat se vodi na teritoriji Ukrajine. Dakle, jedini prihvatljiv plan jeste i biće ukrajinski plan. Spremni smo da saslušamo predloge država. Znamo za kineske ideje. Prošle nedelje je Kijev posetio predstavnik brazilskog predsednika. Ali jedini plan koji bi Ukrajina sprovela je plan Zelenskog“, rekao je on.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track