ERDOGAN OBEĆAO PRED DRUGI KRUG IZBORA: Neću promeniti stav prema Rusiji ako budem ponovo izabran
Foto: Printscreen/RTS

ERDOGAN OBEĆAO PRED DRUGI KRUG IZBORA: Neću promeniti stav prema Rusiji ako budem ponovo izabran

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da, ako pobedi na predsedničkim izborima, namerava da zadrži istu politiku u odnosima sa Ruskom Federacijom i drugim zemljama kao i do sada, pišu RIA novosti.

Ranije je pres-sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov , komentarišući izjavu turskog predsedničkog kandidata iz opozicionog „Narodnog saveza“ Kemala Kiličdaroglua o mešanju Ruske Federacije, rekao da se Moskva ne meša u unutrašnju politiku i u izbornim procesima drugih država. Erdogan je pozvao Kiličdaroglua da se "postidi" nakon njegovih izjava o navodnom mešanju Rusije u izbore u zemlji.

- Privlačiti jednu zemlju i izazivati drugu, kao što to čine u Republikanskoj narodnoj partiji – to nije u našim principima - rekao je Erdogan u intervjuu za Si-En-En Turk i Kanal D.

- Do sada smo se držali politike „zagrljaja“ sa svim zemljama – sa Ruskom Federacijom, SAD, Kinom, sa svim zapadnim zemljama, održavali smo stalne kontakte. Kao predsednik Turske, ne mogu sebi da priuštim da budem uvređeni i ljuti. Sreo sam sve najbolje što ću i dalje činiti, jer je to od koristi za zemlju. Kada odbacite jednu zemlju, gubite - rekao je Erdogan.

Turska opozicija se protivi mešanju bilo koje države u predsedničke i parlamentarne izbore 14. maja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, rekao je zamenik predsednika Republikanske narodne partije (CHP) Oguz Salidži u intervjuu za RIA Novosti. On je odbio da komentariše izvore informacija o navodnom mešanju Ruske Federacije.

Turskoj su 14. maja održani parlamentarni i predsednički izbori. Visoka izborna komisija Turske u ponedeljak je zvanično objavila drugi krug predsedničkih izbora, koji će biti održan 28. maja. Prema CIK-u, Erdogan dobija 49,51 odsto glasova, njegov rival Kemal Kiličdaroglu - 44,88 odsto.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track