TRAGOVI VODE NA JEDNU STRANU: Nemačke službe došle do NOVIH OTKRIĆA u istrazi eksplozija na Severnom toku NAĐENI OSTACI OKTOGENA
Foto: Shutterstock

nemci pišu

TRAGOVI VODE NA JEDNU STRANU: Nemačke službe došle do NOVIH OTKRIĆA u istrazi eksplozija na Severnom toku NAĐENI OSTACI OKTOGENA

Planeta -

Za diverziju na Severnom toku 1 i 2 prema pisanju nemačkog Špigela korišćena je kristalna supstanca oktogen koji je mnogo lakši od drugih eksploziva.

Nemački list se poziva na izvore u tužilaštvu i navodi da se iz tog razloga veruje da je prilikom podmetanja eksplozije korišćeno manje plovilo, prenose RIA Novosti.

Nemačka savezna kriminalistička policija, kako su ranije objavili Špigel i drugi evropski mediji, utvrdila je da je putnička agencija "Feria Lvova" iz Poljske iznajmila jahtu "Andromeda" za koju se veruje da je korišćena u napadu na Severni tok i da su njome osumnjičeni mogli da dođu do mesta eksplozije, preneo je TASS.

- Na velikoj površini jahte "Andromeda" pronađeni su ostaci eksploziva pogodnog za upotrebu pod vodom koji je široko rasprostranjen i na Zapadu i u zemljama bivšeg Istočnog bloka - navodi Špigel.

Snaga eksplozije uz upotrebu oktogena odgovarala bi snazi od 500 kilograma TNT-a.

- Oktogen je mnogo lakši od TNT-a. Mogao bi da se transportuje na relativno malom čamcu, a na dno Baltičkog mora su mogli da ga isporuče iskusni vojni ronioci - piše Špigel, a prenosi Tanjug.

List je ranije objavio da su istražitelji pronašli podatke o iznajmljivanju jahte "Andromeda" koji vode ka Ukrajini. Matična luka jahte je Brege na ostrvu Rigen.

Špigel je objavio i da su jedrilicu tipa Bavaria kruzer 50, dugu 15 metara, iznajmili nepoznati ljudi preko čarter kompanije na ostrvu Rigen. List je objavio i fotografiju jahte.

Brod je krenuo na put iz luke Rostok-Varnemunde nakon čega je nakratko bio u luci Vik koja se nalazi na severu ostrva.

Nemački list "Zidojče cajtung" je ranije objavio rezultate sopstvene istrage sprovedene zajedno sa drugim nemačkim i evropskim medijima navodeći da su najmanje dvojica Ukrajinaca umešana u eksplozije Severnog toka.

Prema pisanju medija "Andromedu" je iznajmila varšavska kompanija "Feria Lvova" koja je osnovana 2016. godine i registrovana na dvojicu Ukrajinaca. Iznenada se 2020. godine na računu kompanije našlo 2,8 miliona evra.

Napominje se da su neki članovi grupe, koji su možda umešani u sabotažu, vlasniku "Andromede" pokazali lažne bugarske i rumunske pasoše. Za jedan od njih se navodi da je bio rumunski izdat na ime Stefana Markua.

TRAGOVI VODE KA UKRAJINI

Metapodaci mejla, koji je poslat kad je iznajmljivana jahta koja se navodno koristila za prevoz eksploziva, vode u Ukrajinu, konstatuje Špigel pozivajući se na predstavnika grupe istražitelja koju predvodi državni tužilac Peter Frank.

Prema istrazi evropski medija, čovek koji se vlasnicima "Andromede" predstavio kao Stefan Markou možda je 26-godišnji Ukrajinac, a nemački organi bezbednosti znaju za njega. Njegovo pravo ime je navodno poznato novinarskoj ekipi, ali iz bezbednosnih razloga nije objavljeno.

Poreklom je iz grada jugoistočno od Kijeva, a na starim fotografijama na društvenim mrežama vidi se u uniformi kako sa svojim drugovima i drži kalašnjikov. Pretpostavlja se da sada služi u redovima Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, navodi se da su mediji uspeli da identifikuju još jednog Ukrajinca koji bi mogao biti umešan u sabotažu, a dolazi sa periferije Odese i takođe je poznat istrazi. Međutim, prema pisanju medija, nije aktivno učestvovao u sabotaži već je igrao pomoćnu ulogu.

Eksplozije na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 su se dogodile 26. septembra 2022. godine.

Danska i Švedska pored Nemačke nisu isključile ciljanu sabotažu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track