RUSI OBJAVILI POTERNICU ZA AMERIČKIM SENATOROM: Kremlj se RAZBESNEO posle izjave o ubijanju Rusa, Grejem tvrdi da je sve MONTIRANO
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

medijska kuhinja zelenskog

RUSI OBJAVILI POTERNICU ZA AMERIČKIM SENATOROM: Kremlj se RAZBESNEO posle izjave o ubijanju Rusa, Grejem tvrdi da je sve MONTIRANO

Planeta -

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je američkog senatora Lindzija Grejema na poternicu, prenosi RIA Novosti.

"Američki državljanin Lindzi Olin Grejem, rođen 9. jula 1955. godine, traži se zbog kršenja krivičnog zakona Rusije", navodi se u bazi podataka istražnog komiteta.

Grejem, koji predstavlja Južnu Karolinu u Kongresu, snimljen je kako se sastaje sa Zelenskim u Kijevu u petak, 26. maja, kada je rekao da je ubijanje Rusa u sukobu sa Ukrajinom "najbolje potrošeni novac SAD ikada".

Posle negativnih komentara iz Rusije, Rojters je naveo da je ovaj video montiran u predsedničkoj kancelariji Zelenskog, a da je Grejem, govoreći o najbolje potrošenom novcu navodno mislio na pomoć KIjevu u oružju i opremi.

„Iz početniһ izvoda razgovora koje je objavila kancelarija Zelenskog, nije bilo jasno da su te dve primedbe iznete u različitim delovima razgovora“, objašnjava Rojters.

Kasnije je pres-služba Zelenskog objavila snimak sa Grejemom u celosti, iz kojeg postaje jasno da nema veze između oviһ njegoviһ izjava.

U drugom delu razgovora, senator je primetio da su ga postupci Ukrajinaca podsetili na istoriju SAD, kada su se „na isti način borili do poslednjeg“. Na ovu primedbu, Zelenski je odgovorio da su sada SAD slobodne i da će Ukrajinci „takođe biti“.

„A Rusi umiru“, dodao je Grejem.

Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov nazvao je velikom sramotom za zemlju što ima takvog senatora.

Sam Grejem je reakciju Moskve prokomentarisao kao „propagandu“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se takva teza o ubijanju Rusa "već dugo koristi u SAD".

Grejem je juče odbacio kritike Rusije zbog podrške Kijevu rekavši da je on samo pohvalio duh Ukrajinaca u otporu ruskoj invaziji uz pomoć Vašingtona.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track