ŠIROKO: Od američkog ministarstva finansija bogatiji 31 svetski milijarder!
Za njih nema krize: Bernar Arno, Ilon Mask, Džef Bezos, Bil Gejts i Lari Elison, Foto: AP, EPA

Kongres danas aminuje sporazum republikanaca i demokrata

ŠIROKO: Od američkog ministarstva finansija bogatiji 31 svetski milijarder!

Planeta -

Kasa Sjedinjenih Država zbog krize povodom podizanja granice javnog duga spala na "samo" 38,8 milijardi dolara

Dok se u Kongresu sprema usvajanje sporazuma između demokrata i republikanaca o podizanju granice javnog duga SAD, vlasti u Vašingtonu ostaju bez novca.

Kako prenosi agencija Blumberg, u američkom ministarstvu finansija ostalo je još "svega" 38,8 milijardi dolara, što znači da je trenutno čak 31 svetski milijarder bogatiji od ove institucije.

Rok već produžen

Podsećamo, Dženet Jelen, ministarka finansija SAD, nedavno je produžila rok za sporazum u Kongresu do 5. juna ili će u suprotnom doći do bankrota federalnih institucija.

Trenutni limit američkog javnog duga je 31.8000 milijardi dolara. Ukoliko sporazum ne bude usvojen u Kongresu, stopiraće se isplata zarada, penzija i namirivanje poverilaca, što će dovesti do potresa na tržištu i sloma ekonomije, koji bi se brzo sa Amerike preneo i na ostatak planete.

Pojedini ekonomisti su išli toliko daleko da su predviđali mogućnost izbijanja "majke svih kriza". Predsednik SAD Džozef Bajden i lider republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Kevin Makarti postigli su proteklog vikenda sporazum o podizanju limita za zaduživanje uz obavezu da se smanji javna potrošnja.

Džef Bezos
Džef Bezosfoto: AP/PhotoCharles Krupa

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, trenutno je 18 američkih državljana bogatije od svoje države, tj. ministarstva finansija. Među njima se nalaze neki od najbogatijih ljudi na planeti - Džef Bezos, osnivač Amazona, čije je bogatstvo procenjeno na 142,9 milijardi dolara, suosnivač Orakla Lari Elison (129,7), suosnivač Majkrosofta Bil Gejts (114,7), kao i osnivači Gugla Lari Pejdž (105,8) i Sergej Brin (100,5)...

Kreditni rejting

Najbogatiji na svetu i dalje je Francuz Bernar Arno, vlasnik nekoliko luksuznih brendova, čije je bogatstvo procenjeno na 222,7 milijardi dolara.

Bernar Arno
Bernar Arnofoto: AP/Hiro Komae

On je sa prvog mesta "skinuo" Ilona Maska, osnivača Tesle, sa 193,2 milijarde dolara, koji je u oktobru prošle godine pazario Tviter za 44 milijarde, što se prema njegovim rečima pokazalo kao "ne baš finansijski najpametniji potez". Blumberg navodi i da su ministarstvu finansija SAD za normalno funkcionisanje do kraja ove nedelje potrebne 92 milijarde dolara.

Ilon Mask
Ilon Maskfoto: EPA/YONHAP POOL SOUTH KOREA OUT

Zanimljivo je da je neizvesnost u finansijskom sektoru Sjedinjenih Država dovela do toga da agencije koje se bave određivanjem kreditnog rejtinga počnu sa pripremama za mogući bankrot. Tako su Fič i Morningstar stavili na reviziju AAA rejting koji Amerika trenutno ima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track