INFLUENSERKA SLUČAJNO OTKRILA RUSIMA LOKACIJU UKRAJINSKIH VOJNIKA: Ana objavila stori, a onda usledio JEZIVI NAPAD raketama (FOTO)
Foto: Printskrin/Instagram, Printskrin / You Tube

nastao haos

INFLUENSERKA SLUČAJNO OTKRILA RUSIMA LOKACIJU UKRAJINSKIH VOJNIKA: Ana objavila stori, a onda usledio JEZIVI NAPAD raketama (FOTO)

Planeta -

Ukrajinska influenserka Ana Alkimova, koja ima 600.000 pratilaca na Instagramu, objavila je apel za pomoć klinici u gradu Dnjepru na istoku zemlje, rekavši da ima povređenih ukrajinskih vojnika.

Samo nekoliko sati nakon njenog apela, međutim, ruske rakete pogodile su bolnicu, a nastradale su četiri osobe. Napad koji je zgradu pretvorio u gomilu ruševina ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nazvao zločinom protiv čovečnosti.

Alkimova je u svom postu napisala da bolnička odeljenja 6 i 9 leče veliki broj vojnih lica. Navodno je pozvala pratioce da pomognu braniocima zemlje donoseći odeću i hranu na sabirne tačke.

Lokalni mediji su je međutim optužili da je objavila informacije koje su omogućile ruskim snagama da gađaju kliniku. Alkimova je tada navodno izbrisala svoju objavu koja je sadržala informacije o ukrajinskoj vojsci i bolnici koja se smatra osetljivom.

Ukrajina je u ratnom stanju od februara 2022. godine i zvaničnici su više puta upozoravali uticajne ljude i medije da ne objavljuju osetljive informacije koje bi Rusija mogla da iskoristi.

- Juče sam stavila objavu na veb jer ju je već objavila polovina stanovnika Dnjepra. Da vas podsetim da sam ja jedna od retkih influenserki koji objavljuje storije i fidove o ratu. Ja sam se dobrovoljno prijavila i podržavala Ukrajinu od prvih dana rata. Ali zabole vas za to jer morate da me objavite na svojim glupim kanalima - pravdala se influenserka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da su pogođene psihološka i veterinarska klinika.

- Samo zla država može da se bori protiv klinika. Ne može biti vojne svrhe. To je čisti ruski teror - rekao je Zelenski.

Regionalni guverner Serhij Lisak rekao je da je jedan muškarac (69) poginuo dok je prolazio pored klinike, a da je telo drugog muškarca izvučeno iz ruševina.

- Tela još dva muškarca pronađena su kasnije - rekao je Lisak i dodao da je ranjeno 30 ljudi među kojima i dvoje dece.

Ministarstvo odbrane Ukrajine nazvalo je napad teškim ratnim zločinom prema Ženevskim konvencijama koje određuju kako bi vojnici i civili trebalo da budu tretirani u ratu.

Moskva je odbacila optužbe da su njeni vojnici počinili ratne zločine i poriče da su namerno gađali civile.

(Kurir.rs/Jutarnji/Dejli mejl)

Bonus video:

01:23

RUSIJA UKRAJINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track