KOMBINOVANI NAPAD NA KIJEV: Rusi udarili dronovima kamikazama i krstarećim raketama, Ukrajinci tvrde da je oboreno 30 letelica
Foto: Printscreen

noćni udar

KOMBINOVANI NAPAD NA KIJEV: Rusi udarili dronovima kamikazama i krstarećim raketama, Ukrajinci tvrde da je oboreno 30 letelica

Planeta -

Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete

Reč je o krstarećim raketama tipa H-101/555 i dronovima kamikazama Šahed .

Prva neprijateljska lansiranja izveli su avioni iz Kaspijskog regiona, saopštio je načelnik Vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko.

„Teror Kijeva vazdušnim napadima se nastavlja. Očajni teroristi napadaju prestonicu gotovo bez pauze. U poslednjih šest dana teroristi su već izveli šesti vazdušni napad na grad!“ – precizirao je on.

Prema njegovim rečima, neprijatelj svaki put menja oružje za svoje napade. Posle balističkih projektila dan ranije, ovaj put je napad bio kombinovan – dronovi i krstareće rakete u isto vreme .

Rakete su lansirane sa strateških bombardera Tu-95MS iz Kaspijskog regiona, i verovatno su u pitanju krstareće rakete Kh-101/555. Istovremeno, iz različitih pravaca, Rusi su napali vazdušni prostor prestonice, verovatno iranskim Šahidima.

"Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad Kijeva i oko Kijeva od strane snaga i sredstava PVO", rekao je Popko.

On je još jednom zahvalio protivvazdušnoj odbrani na spasavanju života i pozvao stanovnike da se striktno pridržavaju bezbednosnih pravila prilikom objavljivanja vazdušne uzbune.

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove.

(Kurir.rs/Obozrevatel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track