PUTIN PUTUJE U JUŽNU AFRIKU NA SAMIT BRIKS-A? Predsedniku zvanično upućen poziv uprkos poternici Međunarodnog krivičnog suda
Foto: AP Mikhail Klimentyev

potvrda iz pretorije

PUTIN PUTUJE U JUŽNU AFRIKU NA SAMIT BRIKS-A? Predsedniku zvanično upućen poziv uprkos poternici Međunarodnog krivičnog suda

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se juče u Kejptaunu u Južnoj Africi sa svojim kolegama iz ostalih članica ekonomskog bloka zemalja u brzom razvoju - BRIKS-a.

Uoči početka skupa zvaničnici su dovodili u pitanja namere Zapada u ratu u Ukrajini i nazivali Savet bezbednosti UN "neuspelom" institucijom.

Južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor je potvrdila da je upućen poziv ruskom predsednniku Vladimiru Putinu za samit BRIKS-a u Južnoj Africi u avgustu, iako je protiv njega Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje.

Dolazak Putina bi stavio Južnu Afriku pod ogroman diplomatski pritisak. Ona je potpisnica sporazuma o Međunarodnom krivičnom sudu koji je izdao nalog za hapšenje Putina zbog ratnih zločina i otmice dece iz Ukrajine. Južna Afrika nije jasno iznela stav o tome, a kritičari smatraju da ona pokušava da izbegne jasnu obavezu da uhapsi Putina ako dođe.

Jučerašnji sastanak ministara spoljnih poslova ili predstavnika zemalja BRIKS-a - Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, je priprema za glavni samit. Odvija se manje od dve nedelje posle sastanka G7 najvećih liberalin ekonomija.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track