RUSI UNIŠTILI NEDODIRLJIVE NEMAČKE LEOPARDE: Pojavio se snimak sa fronta u Zaporožju, od tenkova ostao samo KRŠ! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ofanziva

RUSI UNIŠTILI NEDODIRLJIVE NEMAČKE LEOPARDE: Pojavio se snimak sa fronta u Zaporožju, od tenkova ostao samo KRŠ! (VIDEO)

Planeta -

Pojavili su se prvi snimci uništenih Leopard tenkova ukrajinske vojske na ratištu u Zaporožju. Na snimcima se vide uništena i oštećena najmanje dva tenka "leopard" 2 A6 i jedan 2A4, ali i 11 "bredli" M2A2 oklopna vozila koja su oštećena i napuštena u tzv. sivoj zoni fronta. Snimci pokazuju i ostavljen i oštećen jedan finski Leopard 2R prenamenjen za čišćenje minskih polja.

„Tenk "leopard" 2A6 prikazan je na snimku izbliza iz vazduha kako gori i potpuno je uništen, a nosač topa potvrđuje klasu viđenog vozila. Drugi "leopard" 2A6 prikazan je u istoj formaciji oštećen na levoj stazi i napušten, zajedno s više pešadijskih američkih borbenih vozila M2 Bredli. Ostaje mogućnost da su jedinice "leoparda" 2A6 pretrpele i druge gubitke, s obzirom na to da se samo mali deo uništenih vozila u sukobu može snimiti izbliza iz vazduha“ - piše specijalizovana internetska stranica Military Watch Magazine.

Leopard 2A6, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen Youtube

Snimci nastali iz ruskih dronova pokazuju da su verovatno vozila naletela na mine, posle čega je, zbog zastoja, ostatak kolone postao laka meta za rusku artiljeriju i dronove kamikaze. Pokušaji da se dodatnim "bredli" vozilima izvuku oštećena vozila samo su povećala gubitke.

I dok ruski analitičari i blogeri likuju, dotle pojedini ukrajinski analitičari ističu kako su gubici sastavni deo svake ofanzive, pogotovo ako se pri tome mora preći kilometarska

Ofanziva u Zaporožju traje već šesti dan, žestoki sukobi su bili i noćas, a ishod je još uvek neizvestan. Pojedini ukrajinski izvori ističu da su probili ruske linije, dok ruski to negiraju, a za sada nema vizualne potvrde da je ukrajinska vojska bitno napredovala do naseljenih mesta. Bitke se uglavnom vode u nekoliko kilometara širokoj sivoj zoni ratišta.

I dok je među ruskim blogerima euforija zbog uništavanja zapadne vojne tehnike dotle drugi ističu kako je Ukrajina u dosadašnjoj protivofanzivi iskoristila samo manji deo vojnih jedinica predviđenih za ovaj zadatak, i da njihove još velike rezerve naoružanja tek čekaju svoje vreme za napad.

„Svi pokušaji protivofanzive zasad su propali, ali ofanzivni potencijali snaga kijevskog režima za to i dalje postoje”, rekao je juče i sam Vladimir Putin.

Međutim, gubitak tenkova "leopard" 2A6 ipak može imati i neke veće implikacije.

„Dok su se "leopard" 2A4 pokazali vrlo ranjivim u borbi sa protivoklopnim oružjem, koje je zastarelo, što najbolje pokazuje turska upotreba vozila protiv lokalnih milicija u Siriji i Iraku, "leopard" 2A6 se dugo reklamirao kao mnogo sposobnije vozilo. Uz cenu od skoro 8 miliona dolara po vozilu, prednosti nove varijante uključuju korišćenje kompozitnog oklopa treće generacije, integraciju duže cevi i snažnijeg glavnog topa, ugradnju dodatnih oklopnih modula na kupolu i korišćenje znatno poboljšanih kontrola vatre. Gubitak ovih tenkova, koji se smatraju najsposobnijima u proizvodnji širom zapadnog sveta, ima značajne implikacije i izvan same Ukrajine.“ – ističe Military Watch magazin.

Naime, Nemačka je u početku nerado pristala na isporuku Leoparda 2 Ukrajini, a nagađalo se da je na to uticala i zabrinutost da bi moguće negativne posledice u borbi mogle da naškode ugledu tenka.

„Ovi događaji bi mogli da utiču i na reputaciju nemačkog odbrambenog sektora i za njegov izvozni profil oružja kao možda najupečatljivijeg odbrambenog proizvoda zemlje.“ – ističe Military Watch.

Kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track