"UKRAJINCI NAPALI IZ 10 PRAVACA, NA 3 MESTA PUKLA RUSKA ODBRANA" Početak kontraofanzive: Ovo parče zemlje im je PRIORITETNI CILJ
Emil Zoronjić i Petar Ranković, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, AP/Ukraine's Presidential Office

kurir televizija

"UKRAJINCI NAPALI IZ 10 PRAVACA, NA 3 MESTA PUKLA RUSKA ODBRANA" Početak kontraofanzive: Ovo parče zemlje im je PRIORITETNI CILJ

Planeta -

Ukrajina je saopštila da su njene trupe ponovo zauzele četvrto selo u grupi naselja na jugoistoku, dan nakon što su prijavile prve male uspehe u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Rusija
foto: Profimedia, Shutterstock

Vojnici su podigli ukrajinsku zastavu u Storoževu u Donjeckoj oblasti na video snimku objavljenom na internetu, a ministar odbrane zahvalio je 35. odvojenoj brigadi marinaca što je povratila kontrolu nad selom.

Petar Ranković, doktorand sa FPN i Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije razgovarali su o dešavanjima u Ukrajini.

Ukrajina ima resursa za određeni deo kontraofanzivne operacije, započinje Zoronjić.

- Imali smo napade na preko deset pravaca, ozbiljnije na tri pravca i Ukrajinci se ne nalaze u potpunoj ofanzivi. Sa druge strane Rusi su pripremili liniju odbrane i kad krenu u punom jeku, mogu čak i da se bore u Zaporoškom pravcu - rekao je Zoronjić.

Emil Zoronjić
foto: Kurir tv

Ranković je dao svoje mišljenje, rekavši da je kontraofanziva temeljno pripremljena.

- Činejnica je da je ona planirana u okviru rukovodstva NATO, iz strateških i logističkih uglova. Kontraofnazivu možemo posmatrati i šire imajući u vidu da su ukrajinski diverzanti prešli na teritoriju Ruske Federacije. Imamo informaciju da ginu civili, da se uništavaju vojni objekti, a vidimo pritisak prema ruskim trupama jer moraju da deluju na širokoj liniji. Rusi su odgovorili raketiranjem vojnih i civilnih objekata unutar ukrajinske teritorije, ali došao je taj trenutak - smatra Ranković.

01:38

UKrajina/RUsija

Izvukao je paralelu sa Srbijom, rekavši da koja god država ima problem sa suverenitetom učiniće sve da vrati kontrolu nad svojom teritorijom.

- Druga stvar je što je na Krimu većinsko rusko stanovništvo i što su se mnogi izjasnili da žele da budu deo Rusije na referendumu, 2014. godine. Činjenica je da Ukrajina ne odustaje od povratka Krima pod svoju kontrolu - kazao je Ranković.

Petar Rankvoić
foto: Kurir tv

Napad na branu pripreman još u decembru?

Podaci francuske satelitske službe pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina.

Američki novinar Taker Karson navodi da je branu izgradila ruska vlada te da se odalte vodom snabdeva ceo Krim. Dizanje brane može biti loše za Ukrajinu, ali još više šteti Rusiji i da Ukrajina kontroliše količinu vode uzvodno od Dnjepra, preko svojih brana... - napisano je u izveštaju.

On je podsetio na reči ukrajinskog generala "Vašington post" u decembru prošle godine, da američkim raketama vrše probne udare na branu.

Zoronjić komentariše ovu mogućnost, i smatra da su obe strane u istoj meri inspirisane.

- Ni ruska ni ukrajinska vojska sada tu nemaju front, i jedni i drugi nemaju dovoljno ljudi za ovaj front, a ovo je smanjenje fronta za 150 kilometara - smatra Zoronjić, i ističe da i jedni i drugi imaju benefit od ovog poteza.

Ranković se složio i zaključio:

- Radi se o aktu koji je zabranjen Ženevskom konvencijom, ali ne bih zaključivao ko je odgovoran. I za jednu i drugu stranu postoje argumenti...Postoje informacija da su na vreme isključeni agregati za napajanje u Zaporožju u nuklearnoj elektrani - kaže Ranković.

On misli da Rusija neće dozvoliti da preuzme krivicu da je ugrozila Evropu kada je reč o snabdevanju hranom EU.

- Ovo pitanje je najviše ugrozilo Afrički kontinent od početka rata, nemajući dovoljno sredstava za uvoz hrane. Ovo je mnogo više od pomeranja trupa, a Rusija sebi ne sme da dozvoli taj luksuz da potpuno spreči izvoz žita - smatra Ranković.

Zoronjić je dao uvid u uticaj sankcija na Rusiju i kako kaže da ih ona ne oseća u punoj meri.

- Rusi nemaju pepsi u prodaji, ali imaju kopiju Pepsija, tako da ruski narod ne oseća sankcije u potpunosti. Imaju pune rafove svega...

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track