"TRAMPA ĆE PODRŽAVATI ČAK I DA GA OPTUŽE ZA UBISTVO" Jelača objasnio fenomen ogromne popularnosti bivšeg predsednika SAD (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, EPA/Justin Lane

kurir tv

"TRAMPA ĆE PODRŽAVATI ČAK I DA GA OPTUŽE ZA UBISTVO" Jelača objasnio fenomen ogromne popularnosti bivšeg predsednika SAD (VIDEO)

Planeta -

Bivši predsednik SAD Donald Tramp ima podršku 61 odsto republikanskih glasača, naspram Rona Desantisa, glavnog rivala iz stranke za predsedničke izbore 2024. godine, koji ima 23 odsto glasova, pokazala je anketa „CBS njuza” i YouGov istraživačke agencije.

A, na pitanje republikanskim glasačima, šta bi se desilo da Tramp bude osuđen pred saveznim sudom, 80 odsto je reklo da bi trebalo da svakako bude predsednik.

U anketi je učestvovalo oko 1800 ljudi, u periodu između 9. i 10. juna, nakon što je obelodanjeno da je podignuta savezna optužnica. Tramp se suočava sa 37 tačaka optužnice, uključujući i nedozvoljeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zavera da se opstruiše pravda.

Donald Tramp
foto: AP/Evan Vucci

O predsedničkim izborima u Americi voditeljka jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olja Lazarević razgovarala je sa srpskim glumcem iz SAD Dejanom Jelačom i politikologom Dimitrijem Milićem.

- Ponovo optužnica i ponovo glavni akter Donald Tramp. Ovo je nekako najjača optužnica koja može da poljulja ugled ne samo njegov, nego i Republikanske stranke, koja pokušava da se distancira od Trampa, ali i da zadrži njegove glasače. Danas će se pojaviti pred sudom i ono što se mnogi slažu, ako se u ovom slučaju zaista pokaže da su neke stvaro tačne, ovo će izazvati politički zemljotres u Americi i kraj političkog bitisanja Donalda Trampa u Americi - kaže Jelača.

Dejan Jelača
foto: Kurir TV

Tramp je uprkos brojnim optužbama i dalje najveći favorit za predsedničkog kandidata.

- Same ankete pokazuju da nije baš sve tako u praksi. Hilari Klinton je trebalo da dobije 2016, isto se desilo četiri godine kasnje kad su ankete davale prednost Trampu, a pobedio je Bajden. Tramp ima podršku konzervativnijeg dela Repuvblikanske stranke, koje će biti uz njega i da ga optuže za ubistvo. Njegovi glasači i dalje traže opravdanje za sve što uradi Donald Tramp. To je više od 60 proocenata republikanskih glasača - smatra Jelača.

07:10

TRAMPA ĆE PODRŽAVATI ČAK I DA GA OPTUŽE ZA UBISTVO Jelača objasnio fenomen ogromne popularnosti bivšeg predsednika SAD

Dimitrije Milić prokomenatrisao je ogromnu popularnost Donalda Trampa među republikanskim pristalicama.

Dimitrije Milić
foto: Kurir TV

- Ovo su prve ankete, biće ih mnogo. Tramp je kandidat koji je generisao između 50 i 60 odsto podrške, što mu nije bilo teško kao bivšem predsedniku. Njegov stil vođenja Republikanske partije i komuniciranja s javnošću je opredelio mnoge da ga podrže. U kontinuitetu imamo dve trećine koje su tvrdo za Trampa. U okviru preostale trećine imamo nekoliko kandidata koji su mu izašli na crtu, među njima se izdvaja guverner Floride Ron Desantis. Adut mu je što je pod države koja je stalno menjala strane, stvorio republikansku državu - objašnjava Milić.

- Kampanja mu je krenula trapavo na Tviter spejsu, gde se sve prekidalo. Majk Pens je drugi iza njega, a tu je i dosta manjih kandidata poput Niki Hejli, afroamerički senator Južne Karoline Tim Skot. Dakle, Tramp je i dalje ubedljivi favorit da bude predsednički kandidat - smatra Milić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track