PORODICE NASTRADALIH NA TITANU UJEDINJENE U BOLU: Najbliži se POTRESNIM REČIMA oprostili od posade podmornice (FOTO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia

tuga

PORODICE NASTRADALIH NA TITANU UJEDINJENE U BOLU: Najbliži se POTRESNIM REČIMA oprostili od posade podmornice (FOTO)

Planeta -

Podmornica "Titan" nestala je u nedelju dok se spuštala ka olupini broda "Titanik" koja se nalazi 3.800 metara pod morem u blizini obale Njufaunlenda u Kanadi.

U podmornici su bili britanski milijarder Hamiš Harding, nekadašnji komandant francuske podmornice i poznavalac "Titanika" Pol-Anri Naržeole, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman i Stokton Raš koji je bio izvršni direktor "Oušn gejta" kompanije koja upravlja Titanom.

Porodica britanskog milijardera Hamiša Hardinga izdala je saopštenje posle vesti o tragediji:

- Danas smo ujedinjeni u tuzi sa drugim porodicama koje su takođe izgubile svoje najmilije na podmornici. Hamiš Harding je bio suprug pun ljubavi i posvećen otac svojim sinovima koje je veoma voleo. Za svoj tim u "Action Aviation" bio je lider, inspiracija, podrška i živa legenda.

Teri Frend Harding
foto: AP

Oglasila se i kompanija "Action Aviation" čiji je bio predsednik:

- Hamiš je bio jedinstven i obožavali smo ga. Bio je strastveni istraživač bez obzira na teren i živeo je za svoj posao i sledeću avanturu. Ono što je postigao za života je zaista izvanredno. Neka mala uteha je da smo ga izgubili dok je radio ono što je voleo. Ostaje praznina u našim životima koja se nikada neće moći ispuniti. Znamo da bi Hamiš bio izuzetno ponosan da vidi kako su se države, stručnjaci, kolege i prijatelji okupili u potrazi i mi se od srca zahvaljujemo na svim njihovim naporima. U ime porodice i kompanije želeli bismo da ljubazno zatražimo privatnost u ovom neverovatno teškom trenutku.

Harding je u braku sa Lindom Harding dobio sinove Rorija i Džajsa. Imao je i poćerku Loren i posinka Brajana Sasa.

Porodica biznismena Šahzade Davuda i njegovog sina Sulejmana poručila je da je "preplavljena ljubavlju i podrškom" koju je dobila.

Ocean Gate, podmornica, Titan, Shahzada Dawood, Šahzada Davud, Sulejman Davud
foto: Handout / AFP / Profimedia

- Naše su misli sa žrtvama tragedije koja se prati širom sveta. Kao i kod svake tragedije ovakvih razmera izvlači se najbolje i najgore iz ljudi. Neki daju sve od sebe kako bi uradili nešto dobro i pružili podršku dok drugi koriste te trenutke za ličnu korist. Kako se neko ponaša u takvim okolnostima, otkriva više o svom karakteru, nego o bilo čemu drugom. Porodica je i dalje ganuta ljubavlju i podrškom koju je primila i zahvalna je onima koji su pokazali najbolje od ljudi - navela je porodica.

Šahzada je bio pakistansko-britanski biznismen dok je Sulejman pohađao univerzitet u Škotskoj. Šahzada je sarađivao i sa organizacijama koje je osnovao britanski kralj Čarls III.

Porodica Pola-Anrija Naržolea, koji je bio stručnjak za "Titanik", naglasila je da će ostati upamćen kao jedan od "najvećih istraživača morskih dubina" u modernoj istoriji.

Titan, podmornica, Paul-Henri Nargeolet
foto: Joël SAGET / AFP / Profimedia

- Kad pomislite na Titanik i sve što danas znamo o brodu pomislićete na njega i njegovo legendarno delo. Ali ono što ćemo pamtiti najviše jeste njegovo veliko srce i neverovatan smisao za humor i koliko je voleo svoju porodicu. Nedostajaće nam danas i svaki dan do kraja naših života - navela je porodica.

Među žrtvama je i Stokton Raš koji je bio izvršni direktor kompanije "Oušn gejt" u čijem vlasništvu se nalazila podmornica "Titan".

Ocean Gate, Stockton Rush, Stokton Raš, podmornica, Titan
foto: CBC / Ferrari / Profimedia

- Sada verujemo da su naš izvršni direktor Stokton Raš, Šahzada Davud i njegov sin Sulejman Davud, Hamiš Harding i Pol-Anri Naržole, nažalost izgubljeni - navodi se u saopštenju kompanije.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track