NATO O POBUNI U RUSIJI: Putin je napravio VELIKU STRATEŠKU GREŠKU (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA-EFE/ZIPI

ALIJANSA O POBUNI U RUSIJI

NATO O POBUNI U RUSIJI: Putin je napravio VELIKU STRATEŠKU GREŠKU (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, izjavio je danas da je prekinuta pobuna ruske plaćeničke grupe "Vagner" tokom vikenda pokazala razmere strateške greške koju je Kremlj napravio pokretanjem rarta u Ukrajini.

To prenosi Rojters koji navodi da Rusija, dva dana nakon pobune, nastoji da povrati mir u zemlji nakon brzog napredovanja vagnerovaca u subotu, koje je okončano zaustavljanjem juriša na Moskvu i povlačenjem iz grada Rostov na Donu, koji su prethodno zauzeli na jugu Rusije, natrag u svoje baze, u skladu sa sporazumom sa Kremljom koji im garantuje bezbednost.

Ruski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putinfoto: AP

Navodi se da njihov komandant Jevgenij Prigožin treba da pređe u Belorusiju, po odredbama sporazumu u kojem je posrednik bio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Događaji tokom vikenda su unutrašnje pitanje Rusije i još jedan pokazatelj velike strateške greške koju je predsednik (Vladimir) Putin učinio nelegalnom aneksijom Krima i ratom protiv Ukrajine - izjavio je Stoltenberg novinarima tokom posete litvanskoj prestonici Viljnusu, u kojoj će sredinom jula biti održan samit NATO.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track