PREOKRET! Krivični postupak protiv Prigožina nije okončan, GONIĆE GA I DALJE zbog pobune, zna se KOJA MU KAZNA PRETI (FOTO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia, Shutterstock, EPA/Sergei Ilnitskypool

RUSKO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

PREOKRET! Krivični postupak protiv Prigožina nije okončan, GONIĆE GA I DALJE zbog pobune, zna se KOJA MU KAZNA PRETI (FOTO)

Planeta -

Krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, osnivača privatne vojne kompanije "Vagner" koji je optužen za oružanu pobunu, nije okončan.

To je ruskoj agenciji Tas danas potvrdio izvor iz Državnog tužilaštva Rusije.

- Kivični postupak protiv Prigožina nije okončan. Istraga se nastavlja - kazao je taj izvor.

Tas navodi da je ruski dnevni list Komersant prethodno objavio ovu vest. Ruska agencija podseća da je u subotu Državno tužilaštvo Rusije saopštilo da je Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina u skladu sa članom 279 Krivičnog zakonika koji se odnosi na oružanu pobunu.

Navodi se da je slučaj pokrenut nakon što je Prigožin na svom Telegram kanalu objavio da je ruska vojska napala njegove jedinice i pozvao pristalice da ustanu protiv najviših vojnih lidera zemlje.

Tas navodi da je za oružanu pobunu u Rusiji predviđena zatvorska kazna u trajanju od 12 to 20 godina.

Svatski mediji preneli su da je po sporazumu sklopljenom između Prigožina i Kremlja, uz posredovanje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, Prigožin u subotu popodne naredio vagnerovcima da obustave juriš na Moskvu, a sam je dobio dozvolu da bez krivičnog gonjenja napusti Rusiju i ode u Belorusiju.

Dejvid Petreus, bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) i penzionisani general američke vojske, ocenio je da bi Prigožin "trebalo da bude veoma oprezan kada bude blizu otvorenih prozora u svom novom okruženju u Belorusiji"

(Kurir.rs/Tas/CNN/Hil)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track