LUKAŠENKO POTVRDIO DA JE PRIGOŽIN STIGAO U BELORUSIJU: Otkrio da li će Vagner biti zadužen za čuvanje ruskih NUKLEARNIH PROJEKTILA
Foto: AP, EPA Ilya Pitalev Sputnik Kremlin

novi detalji

LUKAŠENKO POTVRDIO DA JE PRIGOŽIN STIGAO U BELORUSIJU: Otkrio da li će Vagner biti zadužen za čuvanje ruskih NUKLEARNIH PROJEKTILA

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je osnivač plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin stigao u Belorusiju!

- Garancije bezbednosti su, kako je juče obećano, obezbeđene. Vidim da je Prigožin već leteo ovim avionom. Da, zaista, on je danas u Belorusiji - citira beloruskog lidera novinska agencija Belta na svom Telegram kanalu.

Lukašenko je negirao da će Vagner imati kampove u Belorusiji.

- Ponudili smo im jedan od napuštenih prostora koji je već ograđen. Neka postave šatore. Pomoći ćemo koliko možemo dok ne odlučimo šta ćemo sa njima - dodao je Lukašenko.

Šef države je dodao da svako ko hoće da služi u privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji zna kome i gde može da se obrati.

- Morate shvatiti da svaki dan idete da spavate u zagrljaju smrti. Zato ne treba da otvaramo nijedan punkt za Vagnera. Mislim da ih nikada neće biti. A ko hoće da služi u Vagneru naći će put - rekao je predsednik.

Lukašenko je prokomentarisao navode da je dolazak Prigožina u Belorusiju "nova misija" u ime Kremlja i negirao da postoji plan da vođa Vagnera organizuje provokacije protiv predstojećeg samita NATO u Viljnusu.

- Ne, mi nećemo nikakve provokacije, ako nam treba provokacija, imamo hiljade vojnika na zapadnom pravcu. Samo dajte komandu i organizovaćemo svaku provokaciju. Ali nam ne treba. Zašto nam je potrebna provokacija? Šta će nam dati? Pa uplašićemo ih u Viljnusu i šta? Dobićemo odgovor. Dakle, nema potrebe - rekao je predsednik.

Lukašenko je negirao i da je zadatak Vagnera da štiti nuklearno oružje koje je Rusija rasporedila na teritoriji Belorusije.

- Nijedan Vagner neće štititi nuklearno oružje. To je naš zadatak. A za bezbednost oružja snosim pre svega ličnu odgovornost. Zato to nikada nećemo učiniti. Imamo dovoljno momaka koji su u stanju da zajedno zaštite ovaj objekat sa Rusima - naglasio je Lukašenko.

Ranije je bilo izveštaja da je avion povezan sa vođom Vagnera sleteo u blizini Minska.

Kremlj je ranije rekao da ne zna gde se Prigožin nalazi. Ruske službe bezbednosti odustale su od svake istrage o oružanoj pobuni koja se dogodila tokom vikenda.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track