ŠIMPANZA KOJA JE SPASENA IZ LABORATORIJE PRVI PUT UGLEDALA NEBO: Pogledajte potresan snimak kad MUČENA ŽIVOTINJA izađe na slobodu
Foto: YouTube/vijay baliyan 2.0

srceparajuće

ŠIMPANZA KOJA JE SPASENA IZ LABORATORIJE PRVI PUT UGLEDALA NEBO: Pogledajte potresan snimak kad MUČENA ŽIVOTINJA izađe na slobodu

Planeta -

Potresan snimak šimpanze koja prvi put vidi otvoreno nebo širi se brzinom munje društvenim mrežama!

Dvadesetdevetogodišnja šimpanza Vanila, koja je spasena iz zloglasne laboratorije za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata u Njujorku, prvi put je videla otvoreno nebo nakon što je stigla u utočište na Floridi.

Vanila nikada nije napustila mali kavez u ograđenom prostoru u kome je bila decenijama.

Na snimku ne krije radost i deluje da je očarana svojim novim majmunskim prebivalištem.

Vanila je inače živela u ozloglašenoj laboratoriji do svoje druge godine. Laboratorija je zatvorena 1997. godine, a Vanila je bila među grupom majmuna koja je prebačena u Kaliforniju. Tamo je međutim bila zatvorena u većem ograđenom prostoru u skloništu koje je prestalo sa radom 2019. godine i pretili su joj požari.

Utočište za šimpanze je prošle godine obezbedilo prostor od 150 hektara na Floridi i prebacilo primate.

Na snimku se vidi i da je prvi Vanilu dočekao ogromnim zagrljajem alfa mužjak Dvajt.

- Vanila je u Kaliforniji živela sa šačicom šimpanzi unutar kaveza sa lančanom ogradom i bez trave - rekao je primatolog Endrju Haloran koji je i zabeležio neverovatan trenutak.

Utočište na Floridi je dom za 226 šimpanzi odbačenih iz laboratorija, industrije zabave, trgovine egzotičnim kućnim ljubimcima, improvizovanih zooloških vrtova, a mnoge su ranije bile u samici i nikada ranije nisu komunicirale sa drugim šimpanzama.

- Vanila se veoma dobro smestila. Kad ne istražuje ostrvo sa svojim prijateljima obično se može naći na vrhu platforme za penjanje na tri sprata i posmatra njen novi svet - dodaje stručnjak.

Haloran inače procenjuje ličnost svake nove šimpanze koja stigne u utočište kako bi otkrio sa kojom od zajednica se najbolje slaže.

- Vanila se slaže sa svih ostalih 18 šimpanzi. Ima posebno razigran odnos sa alfa mužjakom Dvajtom od koga krade hranu - navodi Haloran.

Snimak šimpanze Mahale, koja je donela je na svet novorođenče u Zoološkom vrtu okruga u Kanzasu, podsetimo, takođe je raznežio korisnike na društvenim mrežama. Mahale se oporavila nakon komplikacija koje su nastale zbog porođaja carskim rezom, a posle 48 sati prvi put je uzela u naručje svoje mladunče.

(Kurir.rs/NY Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track