HTELI PO SVAKU CENU U PODMORNICU: Uplatili depozit, pa tužili vlasnika "Titana" što ih nije poveo sa sobom, SADA SE SVE PROMENILO
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, Printscreen/Twitter

HTELI PO SVAKU CENU U PODMORNICU: Uplatili depozit, pa tužili vlasnika "Titana" što ih nije poveo sa sobom, SADA SE SVE PROMENILO

Planeta -

Bračni par sa Floride tužio je Stoktona Raša, izvršnog direktora kompanije "Oušngejt", Stoktona Raša, jer je odbio da im vrati depozit od 210.000 dolara za obilazak olupine "Titanika" malom podmornicom, ali je odustao od tužbe nakon tragične implozije "Titana" u kojoj su stradali Raš i još četvoro putnika.

Američki mediji su preneli da su Mark i Šeron Hegl podneli tužbu u februaru ove godine, tvrdeći da je vlasnik podmornice konstantno otkazivao zaron koji su rezervisali još 2018. godine.

Sada kažu kako su obavestili advokate da su povukli tužbu protiv Raša, rekavši da su "čast, poštovanje i dostojanstvo" žrtava važniji od njihove tužbe.

Inače, čitav spor ovog para s "Oušngejtom" je krenuo 2016, kada su potpisali ugovor i uplatili depozit u nadi da će postati jedni od prvih klijenata ove kompanije.

Sredinom 2017. Heglovi su posumnjali da podmornica, tada poznata kao "Sajklops 2", neće biti spremna do planiranog datuma isplovljavanja. U tužbi podnetoj sudu u okrugu Orindž navodi se da je par već tada želeo da se povuče iz ekspedicije i da je zatražio povraćaj svog depozita od 20.000 dolara.

Oni su tvrdili da ih je Raš u septembru 2017. posetio u njihovoj kući na Floridi kako bi ih uverio da će se putovanje odvijati prema planu.

- Opisao nam je šta se može očekivati ​​tokom avanture - naveli su Heglovi.

Oni su u tužbi poručili da su u januaru 2018. bili prisiljeni da uplate ceo depozit od 210.258 dolara, kako bi osigurali svoja dva mesta u "Titanu".

Podmornica Titan
Podmornica Titanfoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Međutim, ekspedicije su potom non-stop otkazivane, a kada su zatražili povraćaj novca 2019, rečeno im je da moraju da pristanu na odlaganje putovanja u "Titanu" do 2021.

Inače, njih dvoje su u martu 2022. zvanično postali drugi bračni par ikada koji je leteo u svemir, kada je raketa "Nju šepard" kompanije "Blu oridžin" lansirana 31. marta iz zapadnog Teksasa.

Giljermo Senlajn, suosnivač "Oušngejta", posle tragične sudbine podmornice njegovog poslovnog partnera Raša i četvoro putnika u podmornici koja se raspala u deliće u dubinama Atlanstkog okeana 18. juna, rekao je da je ugroženo preživljavanje same kompanije.

(Kurir.rs/Telegraf Biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track