OTIŠAO ZA RUSIJU? Avion koji se povezuje sa Prigožinom navodno poleteo iz Belorusije nakon SASTANKA LUKAŠENKA SA ŠEFOM "VAGNERA"
Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT, AP

OTIŠAO ZA RUSIJU? Avion koji se povezuje sa Prigožinom navodno poleteo iz Belorusije nakon SASTANKA LUKAŠENKA SA ŠEFOM "VAGNERA"

Planeta -

Belaruski Hajun, nezavisni beloruski analitički medijski projekat, objavio je na Tviteru tvrdnju da je sinoć u 22.39 časova po lokalnom vremenu poslovni mlaznjak "Embraer legasi 600", koji se povezuje sa šefom "Vagnera" Jevgenijem Prigožinom, poleteo iz vazduhoplovne baze Mačulišči blizu Minska.

Embraer legasi 600
Embraer legasi 600foto: Marco McGinty / Alamy / Alamy / Profimedia

Navedeno je da je ovaj avion, koji je u Belorusiji bio nepunih 15 sati, krenuo ka Rusiji, a da je posle njega iz baze nadomak beloruske prestonice odleteo i drugi poslovni mlaznjak koji je je u utorak ujutru stigao Mačulišči nakon "Embraera legasi 600".

Nije navedeno da li je Prigožin bio u bilo kojoj od ove dve letelice.

Belaruski Hajun navodi da su avion povezan sa Prigožinom i druga letelica napustili bazu 39 minuta nakon okončanja sastanka beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka sa vođom vagnerovaca.

Taj sastanak je po informacijama ovog nezavisnog beloruskog analitičkog medijskog projekta trajao pet sati, od 17 do 22 časa po lokalnom vremenu.

Rojters je juče ujutru, pozivajući se na podatke sajta Flajtradar24, objavio da je privatni mlazni avion koji se povezuje sa Prigožinom sleteo u Belorusiju.

Jevgenij Prigožin sa vagnerovcima
Jevgenij Prigožin sa vagnerovcimafoto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia, AP

Ovaj avion "Embraer legasi 600", koji je registrovan u Rusiji, nalazi se na listi sankcija SAD uvedenih protiv vođe "Vagnera", a može da preveze do 13 putnika na razdaljinu od 5.650 kilometara ili osam putnika na razdaljinu od 6.390 kilometara.

Lukašenko je kasnije tokom dana potvrdio da je Prigožin stigao u Belorusiju, a ispričao je i detalje telefonskog razgovora koji je imao sa Prigožinom u subotu, u vreme pobune vagnerovaca koji sa fronta u Ukrajini prešli u Rusiju, zauzeli dva grada i krenuli ka Moskvi.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenkofoto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Uz posredovanje Lukašenka ruski predsednik Vladimir Putin i Prigožin su postigli sporazum o okončanju pobune, a Kremlj je objavio da će Prigožin otići u Belorusiju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Belaruski Hajun/Rojters/Belta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track