U ZNAKU GLUMACA "VEČERNJE RUŽE": Završen 17. Festival glumačkih ostvarenja
Foto: T. Ilić

U ZNAKU GLUMACA "VEČERNJE RUŽE": Završen 17. Festival glumačkih ostvarenja

Srbija -

Zavesa na ovogodišnje druženje lozničke publike sa pozorišnim glumcima-amaterima spuštena je večeras (27.4) svečanim uručenjem nagrada najboljim glumcima 17. Festivala glumačkih ostvarenja ‘‘Dragan Tošić’‘.

Na scenu Vukovog doma kulture izašli su oni koji su od ponedeljka pokazivali magiju ‘‘dasaka koje život znače’‘ nastupajući u pet takmičarskih predstava, a u njihovu čast večeras je kao poslednja izvedena predstava ‘‘Ima nešto što bi trebalo da znaš’‘, u režiji Miloša Lalovića, beogradskog Pozorišta Slavija.

Odluke žirija saopštio je njegov predsednik Predrag Mitrović, a odlučeno je da nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu pripadne Jani Stojčić za ulogu Helene u predstavi ‘‘Večernja ruža’‘ Studija glume Teatar 011 iz Beograda dok je najbolju glavnu mušku ulogu odigrao Igor Milikić koji je tumačio lik Ekrema Jakupija u istoj predstavi.

1 / 6 Foto: T. Ilić

U kategoriji najboljih epizodista nagrade su pripale Nadici Spasojević za ulogu Ružice u ‘‘Večernjoj ruži’‘ i Marku Bogdanović koji tumači Bringa u predstavi ‘‘Ah zaboga, stišajte se malo’‘ Centra za kulturu ’‘Masuka’‘ iz Velike Plane. Za najboljeg mladog glumca ovogodišnjeg festivala proglašen je Stefanu Vukoviću koji je igrao fotografa u predstavi ‘‘Bečka stolica’‘ Akademskog pozorišta SKC Kragujevac. Potpredsednica domaćina festivala Kulturno-umetničkog društva ‘‘Karadžić’‘, Aleksandra Vasiljević, kaže da su zadovoljni proteklim festivalskim danima.

- Festival je prošao jako dobro, nadam se da su i glumci zadovoljni, a potrudili smo se da sve bude dobro i budemo dobri domaćini kao svake godine. Publika je zadovoljna predstavama, a nadamo se da ćemo i naredne godine neke od ovogodišnjih učesnika ponovo videti na našoj sceni. Uručenjem nagrada i predstavom u čast nagrađenih glumaca završavamo ovogodišnje druženje - kazala je ona.

Lozničani su ove godine, od 22. aprila do subote, videli ukupno pet takmičarskih predstava, a festival nije počeo predstavom domaćina jer je u toku formiranje nove pozorišne sekcije ‘‘Karadžića’‘. U okviru Festivala glumačkih ostvarenja odvijao se i Festival omladinskih pozorišta u kome se predstavilo nekoliko lutkarskih grupa i dramskih sekcija lozničkih osnovnih škola.

Na Festivalu glumačkih ostvarenja ‘‘Dragan Tošić“, koji organizuje ‘‘Karadžić“, uz pokroviteljstvo Grada Loznice, Centra za kulturu i TOGL, u takmičarskom delu do sada je izvedeno oko sto predstava amaterskih pozorišta iz raznih mesta Srbije. Inače, loznička pozorišna publika ponovo je pokazala da zna da oceni i nagradi trud gumaca amatera sa kojima jedva čeka nove susrete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track