"GENERAL ARMAGEDON" ZNAO DA PRIGOŽIN SPREMA POBUNU? Američki špijuni veruju da su i drugi ruski generali PODRŽALI VAGNEROVCE
Foto: EPA/Sergei Ilnitskypool, Sergey Guneev/Sputnik/Profimedia, EPA/Aleksey Nikolskyi/sputnik/kremli

SAZNANJA NJUJORK TAJMSA

"GENERAL ARMAGEDON" ZNAO DA PRIGOŽIN SPREMA POBUNU? Američki špijuni veruju da su i drugi ruski generali PODRŽALI VAGNEROVCE

Planeta -

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije "Vagner", možda je verovao da u samoj ruskoj vojsci ima podršku za pobunu vagnerovaca organizovanu proteklog vikenda.

To piše Njujork tajms, koji navodi da je visokorangirani ruski general unapred znao za Prigožinove planove da pokrene pobunu protiv vojnog rukovodstva Rusije.

Sergej Surovikin
Sergej Surovikinfoto: SCREENSHOT VESTI.RU

List se poziva na neimenovane američke zvaničnike koji su dobili podatke o tome od obaveštajnih službi SAD i dodaje da ovo pokreće pitanja o tome kakvu vrstu podrške je vođa ruskih plaćenika imao među najvišim vojnim zapovednicima.

Navodi se da su zvaničnici poručili da pokušavaju da saznaju da li je general Sergej Surovikin, bivši vrhovni zapovednik ruske vojske u Ukrajini poznat i kao "general Armagedon", pomogao u planiranju Prigožinovih akcija proteklog vikenda.

Američki zvaničnici su naveli da "postoje naznake da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožinov pokušaj nasilne smene vođstva Ministarstva odbrane".

Prigožin je u utorak odleteo u izgnanstvo u Belorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratkotrajna pobuna "Vagnerovih" boraca, što je potvrdio i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, dok se ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio oružanim snagama Rusije zato što su zaustavili građanski rat.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track