"VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION" Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata (VIDEO)
Foto: EPA Arkady Budnitsky, Kurir Televizija

kurir tv

"VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION" Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata (VIDEO)

Planeta -

Četiri dana dana od pokušaja oružane pobune plaćenika paravojne grupe Vagner, ruski predsednik Vladimir Putin obratio se pripadnicima jedinica koje su učestvovale u zaustavljanju ''marša na Moskvu".

Putin je istakao da su "Pravi branioci u teškim vremenima stali na put nemirima, čiji bi rezultat bio haos". Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potvrdio je da je šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin stigao u Belorusiju.

Vagner
foto: Printscreen Twitter

Putin je zahvalio svim pripadnicima Oružanih snaga, snagama bezbednosti i obaveštajcima "na hrabrosti i lojalnosti, iskazanoj tokom pokušaja oružane pobune 24. juna". Putin rekao je da je Vagner u potpunosti je finansirala ruska država, dodavši da je na tu privatnu paravojsku država potrošila 86 milijardi rubalja, odnosno milijardu dolara od maja 2022. do maja ove godine.

Gosti "Redakcije" koji su analizirali eventualni splet događaja oko Vagnera su Aleksandar Pavić, politikolog i dr Aleksandar Dikić, lekar, voditelj i pisac.

Pavić je prvo tumačio poruke koje su stigle od predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Putin je rekao sve kako jeste, a još se u subotu videlo da Vagner neće dobiti nikakvu podršku, ni u narodu, ni u institucijama ili vojsci. Ne Vagner kao takav, već Prigožin jer je ovo bila pobuna koju je sam smislio, a sigurno će se utvrđivati sa kim se bio u vezi spolja. Očigledno je ruski vrh imao svest, bilo je ljudi koji su bili spremni da polože svoj život za odbranu Rusije. Bilo je najvažnije da se izbegne krvoproliće, to je uglavnom izbegnuto, međutim Putin je rekao da su stradali pojedini piloti. Vagner grupa je srušila šest helikoptera i jedan transpotni avion - započeo je Pavić, pa se osvrnuo na špekulacije da je sve ovo namešteno:

00:53

VAGNER SRUŠIO ŠEST HELIKOPTERA I JEDAN AVION Stručnjaci analiziraju: Prigožin doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata

- Odmah u subotu, kada sam video da su pali ti helikopteri, a još gore je bilo to prvo obraćanje Prigožina. Bukvalno je doveo u pitanje celu zvaničnu verziju rata u Ukrajini kada je rekao da uopšte nije pretila nikakva opasnost ni od Kijeva niti od NATO-a da će napasti. Međutim, najvažnija stvar za Rusiju, kao što je i Putin rekao u subotu, je da izbegnu novu 1917. godinu i da im bude oduzeta pobeda.

Dikić je rekao da je ovo rat pun loših procena:

- Otkad je počeo rat, može se reći da je to rat pogrešnih procena. Rusija je pogrešno procenila raspad Ukrajine, Zapad je pogrešno pretpostavio da će se Rusija raspasti. Sada smo videli da je Prigožin pogrešno procenio da jednom mini pobuno može da svrgne, ne baš lidera Rusije, ali lidera ministarstva odbrane Šojgua. Šta je konkretno hteo ovim pučem će se utvrđivati kako stvari budu odmicale.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track