PROTEST ISPRED DŽAMIJE: U Stokholmu će danas CEPATI I PALITI KURAN, ovo bi moglo da stopira PRIJEM ŠVEDSKE U NATO i izazove nemire
Foto: Claudio Bresciani/TT News Agency via AP

HAOS U NAJAVI

PROTEST ISPRED DŽAMIJE: U Stokholmu će danas CEPATI I PALITI KURAN, ovo bi moglo da stopira PRIJEM ŠVEDSKE U NATO i izazove nemire

Planeta -

Švedska policija dala je dozvolu da se danas ispred džamije u prestonici Stokholmu održi mali protest na kojem će organizatori pocepati i spaliti Kuran.

To je objavio Rojters, navodeći da bi ovo moglo da dodatno zakomplikuje kandidaturu Švedske za ulazak u NATO. Navodi se da je niz protesta u Švedskoj organizovanih protiv islama, kao i za prava Kurda, pojačao je napetosti sa Turskom, čiju podršku Švedska treba da dobije kako bi mogla da pristupi Severnoatlantskom paktu.

Rojters navodi da je ranije švedska policija odbila nekoliko zahteva za održavanje protesta protiv Kurana, ali sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da se time krši zagarantovana sloboda govora.

Policija je saopštila da, iako ovaj protest "može da ima spoljnopolitičke posledice", procenjuje da bezbednosni rizici i posledice vezani za spaljivanje Kurana nisu takve prirode da se zahtev odbaci.

Rojters prenosi da se na protestu očekuje samo dvoje ljudi, uključujući organizatora Salvana Momiku, koji je u nedavnom novinskom intervjuu sebe opisao kao iračkog izbeglicu koji želi da zabrani Kuran.

Podseća se da je Turska krajem januara ove godine obustavila pregovore sa Švedskom o njenoj prijavi za članstvo u NATO nakon što je Rasmus Paludan, čelnik danske ultradesničarske političke stranke, zapalio primerak Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Paludan ne bi trebalo da učestvuje u današnjem protestu, koji bi oceni Dejli mejla mogao da izazove nemire među muslimanima koji žive u Švedskoj.

Nekoliko arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Jordan i Kuvajt, osudilo je spaljivanje Kurana u Švedskoj u januaru.

(Kuri.rs/Rojters/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track