ODAVDE ĆE VAGNEROVCI NAPASTI KIJEV? Američki satelit snimio moguću lokaciju NOVE BAZE Prigožinovih plaćenika u Belorusiji (FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter, Handout / AFP / Profimedia, Printscreen/Asipovichy regional government

OBJAVLJENE FOTOGRAFIJE

ODAVDE ĆE VAGNEROVCI NAPASTI KIJEV? Američki satelit snimio moguću lokaciju NOVE BAZE Prigožinovih plaćenika u Belorusiji (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci američke kompanije "Planet labs" pokazuju ubrzanu izgradnju objekata za privremeni boravak u napuštenoj vojnoj bazi u Belorusiji, koja bi mogla da bude novi dom ruskih plaćenika iz "Vagnera".

To je objavio Njujork tajms koji podseća da su vagnerovci dobili mogućnost relokacije na belorusku teritoriju nakon propasti oružane pobune koju je njihov šef Jevgenij Prigožin organizovao proteklog vikenda u Rusiji.

U skladu sa sporazumom između ruskog predsednika Vladimira Putina i Prigožina, u kojem je posrednik bio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Američki list navodi da je gradnja novih objekata u bazi na snimcima satelita "Planet labsa" prvi put primećena u ponedeljak, dva dana nakon zaustavljanja marša vagnerovaca na Moskvu.

Već sledećeg dana je bilo jasnije vidljivo da se na sportskom terenu površine od oko 32.000 kvadratnih metara u okviru ograđene baze nalazi barem šest redova ogromnih šatora za privremeni smeštaj ljudi. Slično je zabeleženo i na otvorenom prostoru odmah pored sportskog terena.

Njujork tajms navodi da se ova baza nalazi na oko 130 kilometara od beloruske prestonice Minska i na oko 21 kilometar severozapadno od grada Asipoviči, u kojem se nalazie brojni vojni objekti, uključujući poligon za obuku trupa i skladište municije.

Navodi se da je u ovoj bazi ranije bilo sedište 465. raketne brigade beloruske vojske, koje 2018. prebačeno bliže gradu Asipoviči. Ova brigada je jedina u okviru oružanih snaga Belorusije koje poseduje ruske rakete "Iskander" koje su u stanju da nose konvencionalne i nuklearne bojeve glave.

Na ranijim snimcima te oblasti koje je sredinom ovog meseca načinio satelit "Planet labsa" otvoreni prostor u okviru napuštene beze bio je potpuno pust i u njoj skoro da nije bilo nikakvih aktivnosti.

Njujork podseća da još uvek nije bilo nikakvih zvaničnih saopštenja o tome gde će ruski plaćenici iz "Vagnera" biti smešteni u Belorusiji niti kada će se tu preseliti.

Vojne barake u bazi kod beloruskog grada Asipoviči
Vojne barake u bazi kod beloruskog grada Asipovičifoto: Printscreen/Asipovichy regional government

Navodi se da je nezavisni ruski medij Verstka u ponedeljak prvi objavio vest da će Asipoviči biti novi dom vagnerovaca, a ova baza se uklapa i u opis moguće lokacije Prigožinovih boraca koji je dao Lukašenko.

- Mi im jesmo ponudili jednu od napuštenih baza. Ona je ograđena, ima sve, samo idite tamo i postavite šatore. Mi ćemo vam pomoći koliko možemo - rekao je Lukašenko nakon što je potvrdio da je Prigožin stigao u Belorusiju.

Belorusija, baza, Vagner
foto: Printscreen/Asipovichy regional government

Regionalna vlada Asipovičija je jedno vreme, dok je baza bila potpuno napuštena, na internetu nudila na prodaju 31 objekat u okviru nje, uključujući vojne barake, kantine i radionice.

Belorusija, baza, Vagner
foto: Printscreen/Asipovichy regional government

Na vest o mogućem premeštanju vagnerovaca u napuštenu bazu u Belorusiji reagovali su i korisnici Tvitera, pa je tako jedan od njih napisao da je od Asipovičija do ukrajinske prestonice Kijeva manja razdaljina nego od Rostova na Donu i Moskve, misleći na grad na jugu Rusije koji su Prigožinove trupe brzo zauzele u subotu pre nego što su krenule na rusku prestonicu.

Belorusija, baza, Vagner
foto: Printscreen/Asipovichy regional government

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track