"ČIM ŠOLC INTERVENIŠE, ŠVEDSKA NIJE ISPUNILA NJEGOVE ZAHTEVE" Tomić: Treba se čuvati Turske, Erdogan zna da oseti pravi trenutak
Foto: AP Nedim Enginsoy, Kurir Televizija, Shutterstock

kurir televizija

"ČIM ŠOLC INTERVENIŠE, ŠVEDSKA NIJE ISPUNILA NJEGOVE ZAHTEVE" Tomić: Treba se čuvati Turske, Erdogan zna da oseti pravi trenutak

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je za 6. jul sastanak visokih zvaničnika Turske, Švedske i Finske, na kojem će se voditi razgovori o problemu prijema Švedske u Atlantski savez.

Duško Tomić
foto: Kurir tv

Sastanak je označen kao poslednji Stoltenbergov pokušaj da izdejstvuje ulazak Švedske u sastav NATO na samitu Alijanse idućeg meseca. ž

Šefu NATO-a u naporima da pridobije Tursku da da zeleno svetlo Švedskoj pridružio se i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je juče razgovarao telefonom sa Erdoganom.

Prof. dr Duško Tomić, sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Duško Tomić
foto: Kurir tv

Ukoliko Švedska nije ispunila sve uslove, Tomić ne očekuje da će pirstupiti Atlantskom savezu.

- Švedska bi bila jako važan parner NATO jer ima pristup otvorenom i zatvorenom moru. Bitan je taj odnos mora i kopna. Time se dobija "snaga mora". Švedska ima pristup Baltičkom moru koje je zatovreno i Severnoatlantskom okeanu gde su stacionirane severne pomorske snage ruske flote. Erdogan je istrajan u zahtevima. Ukoliko Švedska nije ispunila sve uslove ne očekujte da će ući u NATO savez, a čim Olaf Šolc interveniše i Stoltenberg ulaže toliko napora, znači da verovatno nije ispunila sve uslove započeo je Tomić i podsetio:

- Ne treba se igrati sa Turskom. Turska je druga po snazi NATO zemlja, posebno zbog strategijskog položaja, a NATO ima loša iskustva oko onog puča i podrške Erdoganu, a politika tolerancije mora biti standard u svim evropskim državama (osvrnuo se na dešavanja u Švedskoj i incidente sa protesta tokom kojih su demnonstranti palili muslimansku svetu knjigu Kuraan) - rekao je.

04:23

NJE SE TREBA ČUVATI, ERDOGAN ZNA DA ISKORISTI PRAVI TRENUTAK Tomić: Čim Olaf Šolc interveniše, Švedska NIJE ISPUNILA ZAHTEVE

Svaka država se bori za svoje interese. Tomić ističe da se tako ophodi i Turska.

- Izgradili su odnos snaga i prema zemljama trećeg sveta i prema onima kao što su Kina, Rusija, zemlje arapskog sveta... Turska je izvršila ofanzivan proboj u takozvanoj industriji naoružanja. Uloga Barjaktara u sukobu između Azerbajdžana i Jermenije, zatim proizveli su avion koji je najsličniji avionu F 35, tako da oni vode računa i razvijaju se... Turske se treba čuvati, Erdogan zna da oseti pravi trenutak. On je sa 83 pripadnika specijalnih snaga, tima "Kandže" koje je poslao u Katar, dobio potporu šeika Tanija u vidu 15 milijardi dolara bespovratnog kredita od Katara. Kasnije poslao je svoje specijalne snage, kada je bilo gusto da bi dokazao privrženost Katara i Turske. Turska vodi računa o svojim interesima. - rekao je Tomić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track