U RUKAMA DRŽAO REPLIKU ATOMSKE BOMBE: Lukašenko dobio POKLON od ministra odbrane, pa ga pitao ŠTA JE TO (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/Al Jazeera English

U RUKAMA DRŽAO REPLIKU ATOMSKE BOMBE: Lukašenko dobio POKLON od ministra odbrane, pa ga pitao ŠTA JE TO (VIDEO)

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dobio je neobičan poklon od ministra odbrane Viktora Hrenina tokom njihovog sastanka u Minsku.

Na početku snimka koji je Al Džazira objavila na svom Tviter nalogu vidi se iznenađeno lice Lukašenka kada vidi šta se Hrenin sprema da mu preda u ruke.

- O, pa on mi je doneo bombu - kazao je Lukašenko gledajući u osobu koja je pored njih bila u prostoriji.

Aleksandar Lukašenko
foto: Printscreen/Twitter/Al Jazeera English

Hrenin je odmah objasnio o čemu se radi.

- Tačno tako, druže predsedniče. Predstavljam simboličnu prvu nuklearnu bombu proizvedenu 1949. u Sovjetskom Savezu - rekao je Hrenin.

Sudeći po snimku, entuzijazam predsednika Belorusije odmah se smanjio.

- A, pa to je stara bomba - rekao je Lukašenko i dodao da moderne nuklearne bombe izgledaju drugačije.

Aleksandar Lukašenko
foto: Printscreen/Twitter/Al Jazeera English

Hrenin je na to naveo da će kasnije objasniti predsedniku u čemu se nove atomske bombe razlikuju u odnosu na stare i kako izgledaju.

- Ovo je replika, zar ne? - upitao je za svaki slučaj Lukašenko kada je uzeo poklon u ruke.

Aleksandar Lukašenko
foto: Printscreen/Twitter/Al Jazeera English

Imao je i poruku za Hrenina.

- Neka naši neprijatelji ne pomisle da smo preokupirani simbolizmom ovde ili da smo mnogo srećni zbog nuklearnog oružja. Ovo je samo simbolično - zaključio je Lukašenko i stavio poklopac preko poklona.

Belorusija je ovog meseca počela da dobija rusko taktičko nuklearno oružje, za koje je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da predstavlja upozorenje Zapadu.

Američki predsednik Džo Bajden je potom izjavio je da je Putinova pretnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja stvarna, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio da Putin "nije spreman da to učini jer se boji za sopstveni život, koji mnogo voli".

Rojters je ranije objavio da se beloruske snage nisu direktno uključile u rat na strani Rusije, ali da je Lukašenko rekao da će ući u sukob s Ukrajinom u slučaju "agresije punog obima" na Belorusiju.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Al Džazira/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track